Simon Imark siktar högt i de schweiziska alperna

Simon Imark tränar hårt i backar runt stan. Det behövs eftersom JVM i orientering avgörs på hög höjd i de schweiziska alperna.

  • Publicerad 10:00, 18 jun 2016

Den 18-årige Tullingebon Simon Imark längtar till högre höjder. Inte bara till alperna i Schweiz utan även efter en placering högre upp i resultatlistan än i fjol.

2015 blev Imark femma på långdistansen, och även i stafett, när junior-VM i orientering avgjordes i Norge. Årets JVM avgörs den 9-15 juli i Schweiz, delvis på hög höjd i alperna.

– Det skulle verkligen vara kul att ta guld på långdistansen som passar mig bäst eftersom jag är uthållig. Jag ska ge allt och så får vi se hur långt det räcker.

Det gäller att kunna tackla svårigheter som att få tillräckligt med syre för att orka ta sig upp- och nedför många och långa backar.

– Jag har tränat mycket backintervaller under vintern. Själv vet jag ändå inte riktigt hur kroppen kommer att svara på hög höjd, man påverkas så olika.

Formen är bra. Under försommaren har Simon Imark hunnit med att bli fyra på sprint-SM i 18-årsklassen, och även tagit brons i Swedish league som är en serie med totalt sju deltävlingar.

I förra veckan började sommarlovet från orienteringsgymnasiet i Sandviken där Imark har ett år kvar.

– Jag trivs jättebra. Vi bor i samma trappuppgångar och tränar och pluggar tillsammans. Fast på helgerna åker jag hem till Tullinge.

Simon berättar att han gillar att följa tävlingar där han inte själv deltar. Hemma framför datorn kan han kolla hur det går för löparna som är försedda med gps.

– Jag är nog lite nördig när det gäller orientering.