Badmössorna på och sedan plums i vattnet! Ångestdoppet 2018. Foto: Läsarbild Fontänhuset i Sköndal

Simma extremkorta Ångestdoppet i Drevviken

Sugen på en simtur i Drevviken? Den 15 juni finns chansen att delta i Ångestdoppet. Arrangör är Fontänhuset i Sköndal, som vill öka öppenheten kring psykisk ohälsa.

  • Publicerad 12:00, 3 jun 2019

Swimrun har blivit populärt bland sportfantaster. Tävlingarna kombinerar simning med löpning, och är inte sällan milslånga.

Så behöver det inte vara. Den 15 juni klockan 16 startar världens kanske kortaste swimrun, med 30 meter simning och 100 meter löpning. Platsen är Sköndalsbadet vid Drevviken.

– Alla får vara med, det krävs ingen föranmälan. Man springer först nedför stranden, sedan simmar man på grund vatten och rundar en boj. Sedan springer man upp på stranden och kommer i mål, berättar Johan Rydergård, verksamhetschef vid Fontänhuset i Sköndal.

Det är Fontänhuset som arrangerar Ångestdoppet. Ett viktigt syfte är att skapa större öppenhet kring psykisk ohälsa.

– Det här är ett sätt för oss att synas. I år kommer vi därför att lägga ner mer tid på att berätta om vår verksamhet och på att föra samtal om psykisk ohälsa, säger  Johan Rydergård.

Till Fontänhusets dagverksamhet kommer varje dag personer mellan 18 och 65 år, för att verka tillsammans. De jobbar i koloniträdgården, sköter hönsen, lagar lunch, gör en tidning, arbetar med sociala medier, utför enklare städning och annat. Fokus ligger på det friska – det man klarar av att göra.

– Människor mår bra av att vara behövda och av att ha medinflytande. Därför gör vi allting tillsammans. Det gäller också Ångestdoppet – medlemmarna är med och arrangerar det, säger Johan Rydergård.

Ångestdoppet är kort för att tröskeln för att delta ska vara så låg. Kanske kan det bli en början på en mer aktiv tillvaro.

– Rörelse hjälper den som har psykisk ohälsa. Mer och mer forskning visar på det. Det är jätteviktigt att komma i gång och röra på sig, utifrån sin förmåga. Om det blir för avancerat avstår många, säger  Johan Rydergård.

Alla är välkomna att delta i Ångestdoppet – även de som inte känner den minsta ångest. Och det blir inte bara motion. En dj finns på plats och talanger från Fontänhuset i Sköndal uppträder, bland annat med stå upp-komik.

Trettio meter simning i Drevviken. Ångestdoppet 2018.  Foto: Fontänhuset i Sköndal

Fakta

Fontänhuset finns på 13 platser

Fontänhuset Sköndal är en ideell förening, som har funnits i 12 år. Här arbetar man utifrån Fontänhus–modellen som erbjuder arbete och gemenskap som en väg till återhämtning från psykisk ohälsa.

Fontänhuset Sköndal är en systerorganisation till Fountain House i Stockholm som varje år arrangerar Ångestloppet.

Det finns 13 Fontänhus i Sverige.

Källa: Fontänhuset i Sköndal
Visa merVisa mindre