Stängt. Gustavsbergsbadet har varit stängt sedan 21 december. Foto: Eva Tonström

Simhallen räddas från konkurs

Gustavsbergsbadet har tappat så mycket intäkter att det är nära konkurs. Läget har aldrig varit så illa. Förra vecka klubbades en räddningsplan.

  • Publicerad 15:37, 15 feb 2021

Pandemin har slagit hårt mot kommunens simhall, Gustavsbergsbadet. Under 2020 tvingades de minska antalet besökare kraftigt för att få ha öppet. Efter det stängdes äventyrsdelen, sedan gymmet (utom för de med årskort) och tillslut hela hallen. Simhallen har nu varit stängd sedan 21 december.

Räddningsplan

Det har gjort att intäkterna har rasat, och fortsätter att rasa.

– Det gör att det inte kommer in några intäkter, under en period när vi brukar ha som mest besökare och det är förödande för verksamheten, säger Peter Brännström, (KD), ordförande i Gustavsbergsbadet AB.

Läget är så pass illa att badet skulle ha gått i konkurs om inte ägaren, Värmdö kommun, beslutade att gå in med en räddningsplan, en så kallad kapitaltäckningsgaranti. Ärendet klubbades på senaste kommunfullmäktige.   

– Det innebär att ägaren garanterar soliditeten i bolaget. Vi har aldrig tidigare uppnått en situation som är i närheten av att behöva upprätta en kontrollbalansräkning, som är förstadiet till konkurs, säger Peter Brännström.

Vill öppna senast 10 mars

Simhallen kommer också att få ett kapitaltillskott från kommunen, som de får varje år för att täcka sina underskott, men hur mycket det blir i år är inte klart ännu, enligt Peter Brännström. Planen var ett tillskott på 6,7 miljoner kronor för 2020 men det kommer inte att räcka på grund av situationen med pandemin.

Stängningen av badet följer Folhälsomyndighetens rekommendationer och innebär att simhallen fortsätter hållas stängd till 22 februari, då ett nytt beslut fattas. Peter Brännström hoppas att de kan öppna senast 10 mars.

– Vi kommer att göra allt vi kan för att få öppna efter sportlovet, åtminstone för simskolor och skolsim. De är en jätteviktig verksamhet, vi kanske får ha särskilda regler för föräldrar då.

Intervjuer för att rekrytera ny vd efter Elisabeth Strömberg, som slutade vid månadsskiftet, pågår och man räknar med att vara klara med det under februari. När det gäller årskorten kommer de att kompenseras med förlängd giltighetstid, motsvarade den tid hallen varit stängd.

Långa köer till Gustavsbergsbadet trots corona

Stängt. Gustavsbergsbadet har varit stängt sedan 21 december. Foto: Eva Tonström