Det var i torsdags förra veckan som Folkhälsomyndigheten gick ut med nya direktiv för flera regioner, däribland Stockholm. Det har fått Botkyrka kommun att vidta flera åtgärder som gäller till 19 november:

✔️ Badhusen och rackethallen har stängt för allmänheten.

✔️ Biblioteken och Botkyrka konsthall håller stängt.

✔️ Kommunens mötesplatser för seniorer håller stängt.

✔️ Anhöriga rekommenderas att avstå från att besöka boende på vård- och omsorgsboenden i deras lägenheter, utan istället göra besöken vid de anordnade mötesplatser som finns vid varje boende.

✔️Allmänhetens tider för skridskor och pingis är inställda.

✔️ Fritidsgårdarna för åldrarna 13-16 år samt kultur- och fritidsverksamhet för unga 16-19 år håller stängt. Fritidsklubbarna för 10-12-åringar håller däremot öppet.

✔️ Kulturskolan går över till distansundervisning där det är möjligt, och övrig verksamhet skjuts fram.

Klubbar uppmanas ta ansvar

Vidare uppmanar kommunen föreningar i Botkyrka att ta ansvar för att råden från Folkhälsomyndigheten och idrottsförbunden följs. Bland annat uppmanas till ombyte hemma före och efter träning eller match.

Salem håller öppet

I Salems kommun håller biblioteket öppet liksom sim- och sporthallen, som drivs av det privata företaget Medley.

Företaget skriver på sin hemsida att de håller öppet "eftersom främjandet för god hälsa och välmående är av oerhörd vikt under goda likväl som dåliga tider."

Kommundirektören Mats Bergström skriver till Mitt i att kommunen manar medarbetare "till ökad bevakning av att våra besökare följer de regler som gäller om att hålla distans och endast träffas i små grupper."

Salems bibliotek uppmuntrar till korta besök och här också har flera inplanerade evenemang ställts in.

Salems kommun har sin krisledning i beredskap för att kunna fatta beslut om ändringar i verksamheterna.

Enligt kommundirektören uppmuntrar kommunen också sina medarbetare till hemarbete och digitala möten när detta är möjligt. Även här uppmanas föreningarna att följa råden från Folkhälsomyndigheten.

Läs mer om vad som gäller i Botkyrka på kommunens hemsida.

Läs mer om vad som gäller i Salem på kommunens hemsida.