Simfritids lockar Järfällas unga till rörelse

Det bubblar av aktivitet i bassängerna på måndagsmorgonen. Läslovet är i full gång och förutom de som är här med sina föräldrar så är dessutom simfritids igång och bidrar till aktiviteten.

  • Publicerad 13:46, 29 okt 2018

Det är 28 grader varmt i simhallen och alla bassänger är fulla av badande Järfällabor i alla åldrar. Från spädbarn till pensionärer.

I en av bassängerna tronar en uppblåst hinderbana. Det är Simfritids som efter en morgon av simtest nu får leka en stund innan lunch.

Sedan många år tillbaka har Järfälla Simsällskap anordnat simfritids på påsklovet. I år är första gången som föreningen arrangerar ett läslovsfritids.

I och med statens satsning på gratis lovaktiviteter kan simsällskapet dessutom erbjuda läslovets simfritids helt gratis. Och söktrycket var högt.

Malin Bengtsson, Järfälla simsällskap.

– Vi hade nog 40 sökande, men vi har bara möjlighet att ta in 25, säger Malin Bengtsson som är breddansvarig på Järfälla Simsällskap.

Blir grupperna större blir det svårare att hålla koll för de fem ungdomsledare som sköter aktiviteterna. Förutom att de håller stenkoll på barnen har man under morgonen också delat in alla deltagare i par. Alla blir en ansvarskompis åt någon, så att barnen också lär sig att hålla koll på varandra.

Vill inte sitta still

Alezzandrah Mårtensson och Moa-Li Hildemar är tio år och bor på samma gata i Västra Jakobsberg. De är inte aktiva i föreningen i vanliga fall men gillar att sporta och ville göra något på lovet, inte bara sitta hemma.

Både Alezzandrah och Moa-Li gillar att sporta och leka i vattnet.

– Jag vill bli bättre på bröstsim, säger Moa-Li.

Alezzandrah ser fram emot att få prova på cheerleding.

Deltagarna ska nämligen inte bara vara i vattnet och lära sig de olika simsätten, utan även vara i sporthallen. Hela eftermiddagarna kommer de ägna åt olika landsporter, där en hel del går ut på att bygga upp bålstyrkan. En styrka som är nödvändig i vattnet.

Tryggare i vattnet

Tanken med simfritids är att det ska få barn i kommunen att röra på sig mer och bli tryggare i vattnet.

Alla som går på simfritids är bra på att simma. Däremot är det lite sämre med det i kommunen i stort, enligt Malin Bengtsson.

Det är många som inte kan simma.

Därför ska simsällskapet,  om allt går som det ska, driva en simskola under jullovet för barn mellan 10 och 15 år som inte lärt sig att simma.

– Förhoppningsvis finns det pengar kvar från statens satsning så att det kan bli av, säger hon.

Och Simfritids på läslovet ska återkomma varje år framöver, däremot är det inte säkert om det blir gratis, det återstår att se.