Silverdalskapellet fyller 50 år i dag: ”Exceptionellt bra kapell”

I dag är det exakt 50 år sedan Silverdalskapellet på Silverdals griftegård invigdes, den 14 september 1969. – Det är en byggnad med hjärta och själ, ett exceptionellt bra kapell, säger Victor Lopez von Unge som är borgerlig officiant.

  • Publicerad 07:08, 14 sep 2019

Victor Lopez von Unge har varit runt i mängder av kapell i hela Stockholm i sitt uppdrag och av alla som används för borgerliga begravningar är Silverdalskapellet hans favorit.

– Ja, det skiljer ut sig markant. Personalen har jobbat länge och är väldigt trevlig, men det är också själva rummet – det är som ett stort panoramafönster mot naturen. Jag har stått där och talat om någons liv och sett djur utanför. Det är ett rum med själ, säger Victor Lopez von Unge.

”Tak i pyramidform”

Den som kommer gående på gångvägen upp mot kapellet slås av byggnadens ovanliga form med ett högt strävande tak i pyramidform, och av den gyllene porten.

150 personer får plats i Silverdalskapellet. Foto: Svenska kyrkan Sollentuna

Trots att kyrkorummet inte är så stort, kapellet rymmer 150 personer, ger det intryck av rymd och ljus. Korväggen följer pyramidformen och ramas in av målade glasfönster.

Stora fönster mot öster

Mot öster består väggen av stora fönster så att rummet växer ut i naturen. Övriga väggar är av rå betong. I taket finns balkar av omålat trä och läderbeklädda bänkar står på ett grovhyvlat golv av Ölandskalksten.

Rummet växer ut i naturen. ”Jag har haft väldigt bra stunder där, med hjälp av rummet och den fina akustiken”, säger Victor Lopez von Unge. Foto: Svenska kyrkan Sollentuna

Ovanför altaret i cararramarmor sitter ett mjukt format solkors som anknyter till Upplandskorset – en förkristen symbol som övertogs av kristendomen under vikingatiden.

Lage Knape ritade kapellet

Arkitekt bakom kapellet, med vänthall och några kontorsrum, är dåvarande stadsarkitekten i Sollentuna, Lage Knape. Den konstnärliga utsmyckningen står konstnären Jan Brazda för, och arkitekt Ralph Alton har gjort inredningen.

Den 14 september 1969 invigde biskop Helge Ljungberg det nyuppförda Silverdalskapellet.

”Där ligger två diktare bredvid varandra”

Även Silverdals griftegård utanför kapellet är fin, tycker Victor Lopez von Unge.

– Och där ligger två diktare bredvid varandra, Harry Martinsson och Ted Gärdestad, säger han.

Silverdalskapellets 50-årsdag ska uppmärksammas vid Allhelgonahelgen. Foto: Svenska kyrkan Sollentuna

Silverdalskapellets 50-årsdag firas inte nämnvärt i dag, men den kommer att uppmärksammas i samband med en gudstjänst vid Allhelgonahelgen.

Här kan ni ta en virtuell rundvandring inne i Silverdalskapellet.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Säl siktad ända inne i Edsviken

Nyheter "Var uppe i regnet och tittade på oss, bara 20 meter ut." Senast det kom rapporter om säl i Edsviken var hösten 2016 då två stycken plaskade utanför stranden vid Inverness. Nu i helgen hände det igen, och nu ända inne i närheten av Tegelhagens badplats.tisdag 27/10 12:43

Nu har norra delen av blågröna stråket öppnats

Nyheter "En av de bästa naturvårdsinsatser vi har gjort i Sollentuna." Planeringen av det blågröna stråket, parkområdet vid Väsjön, har pågått i flera år. Nu har den första etappen öppnats och gjort det enklare att promenera mellan sjön och Törnskogens naturreservat.tisdag 27/10 5:50

Hysch hysch kring Securitas närvaro vid Norrvikenleden

Nyheter Trafikverkets anläggning bevakas sedan flera veckor. Sedan flera veckor står en bil från Securitas dygnet runt utanför Trafikverkets anläggning vid Norrvikenleden. Det har lett till förvåning och spekulationer bland de många bilförare som passerar...måndag 26/10 5:15