Gråärtor har vi ätit sedan vikingatiden, men kanske inte i någon högre utsträckning på senare tid. Men nu har ärtan fått en renässans – närmare än du tror.
Linda Fidjeland och Torbjörn Öckerman må vara mångåriga Upplands-Brobor, men sedan 2020 är de även jordbrukare. Tillsammans driver dem Jädra Prästgård i Håbo-Tibble där de bott sedan 1993.
I centrum står biologisk mångfald och klimatnytta. Gården är certifierad både enligt Krav och EU.
– Vi odlar för ökad mångfald med många olika grödor. Vi försöker odla gamla svenska kultursorter som kan anpassa sig till lokala förhållanden, säger Linda Fidjeland och visar in i en av områdets lador.
Tillsammans med Ecofood Organic och Eva Fröman, som driver ett företag i grannkommunen Sigtuna, så har Linda Fidjeland och Torbjörn Öckerman tagit silver – för sina ekologiska gråärtor.
Eller mer konkret så har Linda och Torbjörn levererat gråärtor till företaget som därefter har låtit utveckla en tempehburgare.
Innovativ framtidsburgare
I samband med tävlingen Ät! Stockholm 2024 så ställde Linda, Torbjörn och Eva Fröman upp som ett lag: Peasmaker. Här presenterades burgaren som skapats av den odlade ärtan. Snacka om närproducerat.
Torbjörn Öckerman och Linda Fidjeland.
Mikael Andersson
– Det kallas den svenska kikärtan. Vilket är jättekonstigt, för kikärtor kan vi inte odla i Sverige, säger Torbjörn Öckerman och fortsätter:
– Gråärtor har vi ätit sedan vikingatiden. Vi åt ju ganska lite kött när man var fattig, gråärtor var en viktig proteinrik husmanskost i Sverige under hundratals år.
Men vad är gråärtans status idag?
– Det är en typ av nyupptäckt bland småentusiaster. Det finns ju ingen storskalig produktion av detta.
Efter en snabb rundtur på gården i ackompanjemang av en mindre snöstorm så går vi inomhus.
Torbjörn Öckerman och Linda Fidjeland har odlat och levererat gråärtorna som blivit till den nu prisvinnande burgaren.
Mikael Andersson
Torbjörn Öckerman sammanfattar tävlingen och samarbetet mellan Sigtunaföretaget:
– De olika jurygrupperna tyckte mycket om det vi gjort. Syftet är att det ska vara hållbart. Genom vårt samarbete blir det en direktkontakt med konsumenten och därigenom en jättekort livsmedelskedja. Folk kan ju komma hit till oss och de vet var grejerna kommer ifrån. Vi anser att vi driver ett ganska hållbart jordbruk och då får man med det hela vägen fram tills man äter det.
Ambitionen med produkten
Då Mitt i når Sigtunaföretagaren Eva Fröman på telefon beskriver hon att hon varit i ekomatbranschen ”i många många år”. Tillsammans med sin son har hon startat bolaget som tagit fram burgaren som vunnit silver.
Jädra Prästgård i Upplands-Bro tog en andra plats i tävlingen Ät! Stockholm. De tävlade tillsammans med Ecofood i Sigtuna ( i lag Peasmaker) med Peasburger, en tempehburgare tillverkade på svenska ekologiskt odlade gråärtor odlade på Jädra Prästgård i Håbo-Tibble.
Henry Fröman Olsson
– Vi vill på ett hantverksmässigt sätt förädla lokalt odlade produkter till lokala livsmedel, säger Eva Fröman och fortsätter:
– Jag tror att det är viktigt att vi lär oss att handla lokalt, och äta lokala livsmedel. Vi måste ju minska importen och så vidare. Det är en jättestor grej det där.
Tempehburgaren är den första produkten från företaget, men mycket mer ligger på ritbordet.
Vad betyder det att få silver?
– Helst hade vi ju vunnit såklart. Men priset sporrar oss! Det visar att vi ligger rätt och att vi har en bra idé. Många är förvånade över hur gott det kan vara med gråärt som burgare.
Planen är att burgaren ska finnas till försäljning i mars 2025.