Silvana Imam: ”Detta är mina hoods”

I dag är Silvana Imam en hyllad stjärna. Men tillbaka i Jakobsbergs sporthall blir hon sitt tonårs-basket-jag igen. – Det här är verkligen mina hoods!

  • Publicerad 16:09, 30 mar 2016

Silvana Imam spanar ut över simbassängen från kafeterian i Jakobsbergs simhall. Här hade skolan simundervisning. Det var här hon blev retad för att hon var kortklippt och hade badbyxor, inte baddräkt som alla andra tjejer, men det var även här – i sporthallen intill – som hon hittade sin dåvarande scen, basketplanen, tillsammans med Järfällas F-86-lag.

Från det att hon var 9-19 år hängde hon här varje dag.

– Det här var mitt hem. Jag var utfryst i skolan i perioder och det här blev mitt ”safetynet”. Jag vet inte vad jag skulle ha gjort efter skolan om jag inte haft basketen, jag var ingen som var ute och festade. På fredagarna sprang jag från Tensta gymnasium, slängde i mig en kebab på vägen och hoppade på bussen för att hinna till träningen 16.30.

Hennes positioner var shooting-guard och forward.

– Shooting-guard var min favorit! Jag var inte snabbast och gjorde inte flest poäng, men hade bra skott och lärde mig alla coola trick – jag såg hur många AND1 Mixtapes som helst och tog efter allt.

Kan du snurra bollen på fingret? undrar Carlos som är fotograf.

– Om jag kan!

Silvana sticker in huvudet på den lilla damtoan intill trapporna på väg upp till baskethallen.

– Ah! Så många gånger jag har stått här inne och peppat mig själv inför en match.

Under en tid var WNBA-spelaren Keri Chaconas Holm coach för laget.

– Hon var den första coach som verkligen såg mig. På en av de första träningarna tog hon mig åt sidan och sa ” du kan gå hur långt som helst med den bollkontrollen”, tänk att få höra det från en sådan stjärna.

Keri Chaconas Holm hörs nu även i slutet av låten ”Shhh” på Silvanas senaste skiva ”Naturkraft”. Även pappa och flickvännen Beatrice Eli hörs på skivan som är hennes personligaste hittills.

– Nu berättar jag min historia, jag tror inte att jag har varit redo att göra det hittills. Jag vill visa upp en ny sida av mig själv och visa att jag också kan ha roligt.

Silvanas genombrott kan dateras till spelningen på Kärrtorps IP den 22 december 2013 då en manifestation hölls i protest mot nazistattackerna mot en fredlig demonstration i Kärrtorp en vecka tidigare.

Silvana fick snabbt axla rollen som politisk hiphop-artist och förkämpe mot homofobi och rasism. Och karriären satte fart uppåt.

– Det var inget medvetet val, de som bestämmer att jag är politisk är mina lyssnare, inga andra.

Som barn skrev hon dikter och som 13-åring skrev hon sin första raplåt om ett gäng rasister på skolan.

– Nazi, nazi, where’re you going, can’t believe you still not growing, rappar Silvana över kafébordet.

Fick de höra den?

– Nej, nej! Gud, det vågade jag inte då.

Som 19-åring åkte hon till New York en tid, för att sedan komma hem, kliva in på Stockholms universitet och skaffa sig en examen i engelska och psykologi.

För föräldrarna som är födda i Syrien respektive Litauen var det viktigt att Silvana och hennes storasyster skaffade sig en utbildning.

Familjen har fortfarande kvar en lägenhet i Syrien, men har inte varit där sedan kriget bröt ut. Flera av pappans släktingar har däremot tagit sig närmare Sverige under det senaste årets flyktingvåg.

– Det känns jättejobbigt. De har hamnat i Köpenhamn nu och fått uppehållstillstånd, men de vill egentligen bo i Syrien. Rätta svaret vore ju att säga att jag tror på förändring och är positiv, men när jag hör deras berättelser så känns allt så hopplöst.

Silvana suckar när vi pratar om hur Donald Trump ångar på i USA och hur högerkrafterna växer sig starka i Europa.

– Ibland vill jag ingenting och ibland vill jag rädda världen.

För dagen fyller en av Silvana Imams kärlekar i livet två år – systerdottern Simone.

– Jag har aldrig känt en sådan villkorslös kärlek, det känns som att hon är min!

Inslaget hemma ligger en bomberjacka i miniversion och tre gosedjursråttor i olika färg.

– Jag och Beatrice har tre råttor hemma: Pamela, Cindy och Britney, och Simone älskar dem. Så nu får hon egna.

I moster Silvana kommer Simone alltid att ha en beskyddare. Och hon ska givetvis tas med till basketplanen när hon blir lite äldre.

– Gör någon något mot henne, då vill de inte ha med mig att göra.

Fakta

Talar fyra språk

Namn: Silvana Imam

Uppväxt: På Söderhöjden i Jakobsberg. Bor nu i Stockholm.

Familj: Mamma, pappa, storasyster, systerdottern Simone, flickvännen Beatrice Eli.

Aktuell: Med nya skivan ”Naturkraft” som släpptes 25 mars.

Övriga talanger: Talar fyra språk: lituaiska, arabiska, engelska, svenska. ”Jag är även otroligt bra på att känna in ett rum och omgivningen, det kan både vara jobbigt och en tillgång”.

Plattor: Har tidigare släppt albumet ”Rekviem” (2013), EP:n ”När du ser mig – se dig” (2014), EP:n ”Jag dör för dig” (2015).

Priser: Silvana har prisats med Guldmicken för bästa liveartist på P3-guldgalan (2016), Årets homo på QX-galan (2015), Årets textförfattare av musikförläggarnas förening (2015).

Visa merVisa mindre