SIK:s pojkar 77. Khim Hjern syns till höger om bollen. Foto: Läsarbild Khim Hjern

SIK:s pojkar 77/78 återsågs efter 34 år

Det är 34 år sedan de först klev på planen, Sundbyberg IK:s pojkar 77 och 78. Tack vare gamle forwarden Khim Hjern har de nu återförenats och firade så klart med en fotobollsmatch, galamiddag och hyllningar till ledarna. – De har varit riktiga fadersfigurer för mig, säger en rörd Kim Hjern.

  • Publicerad 09:30, 30 apr 2018

Som sexåringar klev de i mitten på 80-talet för första gången in på fotbollsplanen iförda Sundbyberg IK:s träningskläder. En del av dem följde sedan med SIK hela vägen upp till a-laget. Andra föll bort längs vägen.

Som 6-åringar hoppade de för första gången i SIK:s träningskläder. Khim Hjern (mitt i bild) har nu styrt upp en reunion med sitt gamla gäng. Foto: Privat bild.

I slutet på mars i år sågs de på nytt och firade med middag och en fotbollsmatch i den nya inomhushallen i Ursvik.

I huvudet var vi fortfarande 18, även om benen inte riktigt hängde med på alla

Khim Hjern

– Tyvärr vann 78:orna, säger Khim Hjern som åter tog på sig forwardsrollen, och även är den som styrt upp lagens reunion.

– Många har jag inte träffat på flera år. Men det var som att tiden stått still, kanske är vissa lite mer gråhåriga men det var samma skitsnack i omklädningsrummet som när vi var sju år. Och i huvudet var vi fortfarande 18, även om benen inte riktigt hängde med på alla.

Känslosamt återseende

Närmare 35 av de gamla spelarna och många gamla ledare kom på återträffen och mötet blev känslosamt för fler än Khim.

Att de ställde upp för mig på det sättet gör mig tårögd.

Khim Hjern

– Sundbybergs IK har betytt otroligt mycket för många av oss. För mig blev ledarna fadersfigurer då mamma och pappa skiljde sig när jag var två. Ledarna berättade nu på återträffen hur de gjort upp med morsan, som var ensamstående, att de kom och hämtade och skjutsade mig till träningar och matcher. Att de ställde upp för mig på det sättet gör mig tårögd, säger en rörd Kim Hjern.

SIK:s pojkar 77/78 klev in i sina gamla roller när de återsågs efter 34 år. ”I huvudet var vi fortfarande 18 år, även om benen inte riktigt hängde med på alla”, säger Khim Hjern. Foto: Privat bild

Han gjorde avstickare både till AIK och Vasalund som ung, men kom tilllbaka till SIK:s a-lag och sitt gamla fotbollsgäng.

– Den gemenskap vi hade var speciell. Men det var ledarna som fick oss så sammansvetsade, de betydde allt. Folk utifrån kanske inte förstår, men det är verkligen ledarna som gör en klubb, tvättar kläder och hämtade oss till träningar. Och hur många timmar spenderade de inte vid sidan av planen? De var alltid på vår sida, bättre förebilder går inte att få.

Gamla minnen

Efter matchen i mars ordnades middag med catering i föreningslokalen i Khims bostadsrättsförening.

– Det var långbord med middag och så hade vi prisutdelning till ledarna med fotbollspokaler där vi graverat in deras namn, berättar han.

– Det slutade med att vi satt kvar till klockan 03 och pratade gamla minnen, det var riktigt lyckat!

Det blev en sen och trevlig kväll under SIK:s återträff. Foto: Khim Hjern

Många gamla historier kom upp på bordet. Som när de som barn sprang runt och delade ut reklam i trapphusen i Sundbyberg, men ständigt fick vänta in sin kompis Jose som alltid tog sådan tid på sig.

– Det visade sig att han ringde på hos alla, och stod och snackade en stund, istället för att bara lägga reklamen i brevlådan, skrattar Khim.

Och så skrev de falska intyg till en lagkompis om att det var träningsläger för att istället kunna smita i väg på kryssning.

Vet hans föräldra om det i dag?

– Jag vet faktiskt inte, skrattar Khim

En ny återträff är planerad om två år, men Khim har redan knutit ett par av dem närmare sig.

– Två av grabbarna som jag inte träffat på 20 år, spelar jag nu badminton med då och då efter vår reunion, det är superkul.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

”Det sa bara pang över en natt”

Nyheter Stjärnkocken kräver åtgärder Omsättningen för krögare i Stockholm har minskat med i snitt 60 procent under året som gått. Paul Taylor Lant­handel i Fabriksparken har klarat sig relativt väl – men delägaren och stjärnkocken Tareq...fredag 19/2 15:33

Färre inbrott i Sundbyberg under pandemin

Nyheter "Mer hemarbete kan vara en orsak" Bostadsinbrotten i länet har gått ner under pandemin. Den kommun där villainbrotten procentuellt sett minskat mest är Sundbyberg.fredag 19/2 14:26

Ny Progonos: Pendeltågsstrulet fortsätter ännu längre

Nyheter Omfattande skador Trafikverket har undersökt den förstörda rälsen vid Häggvik med ultraljud. Det visade sig att skadorna var värre än befarat.torsdag 18/2 20:09