Sonja Nordin, 82 år, kommer till Träffpunkten i Märsta för att lära och inspirera kommunens seniorer att spela dataspel.

Sonja Nordin är erfaren i spelvärlden, hon har under många år spelat spel på sin telefon och dator. Förutom att det är ett trevligt tidsfördriv anser hon att spelandet är bra för att hålla sig skärpt i huvudet samtidigt som finmotoriken i fingrarna aktiveras.

Nu vill Sonja Nordin bidra till att fler äldre i Sigtuna kommun upptäcker det roliga med internet.

– Det kan ju vara lite långsamt och ensamt på dagarna ibland. Då vill jag tipsa om att det finns väldigt mycket kul spel, som dessutom är gratis, som ger bra sysselsättning. Det finns spel som både kan vara avkopplande, kluriga och sociala. En del spel kan man nämligen möta varandra i, och på så sätt hålla kontakten, säger Sonja Nordin till kommunens hemsida.

Spelar spel med varandra

Sonja Nordin har ett par vänner som hon spelar Wordfeud med. En bra sysselsättning för att umgås utan att man träffas fysiskt. Var och en sitter på olika platser.

– Det blir en sorts trygghet också. När jag ser att ”Jaha, nu har hon lagt det där ordet”, då vet jag att hon fortfarande är pigg i hjärnan och att hon mår bra, säger hon.

Det är Sigtuna kommun som anlitat Sonja Nordin genom kommunens äldrepedagog Ulrika Mensch.

— Den digitala utvecklingen i vårt samhälle går fort och det gäller att "hänga med". Vi vill att allt fler upptäcker möjligheterna med IT, dels för att förenkla sin vardag genom att exempelvis kunna betala räkningar och så, men också för att kunna hålla kontakt med nära och kära – och spela spel. Det är viktigt att våra seniorer inte hamnar i ett digitalt utanförskap, säger Ulrika Mensch.

Alla är välkomna

Alla seniorer i kommunen bjuds in till Träffpunkten i Märsta den 16 november och den 16 december på det som kallas Sonjas spelhörna. Förutom att lära sig spela spel kan de seniorer som behöver annan hjälp med mobiler, surplattor eller datorer få av ”Datadoktorn” Kaj Winberg.

I kommunen finns den ideella lokalföreningen SeniorNet Märsta-Sigtuna, en förening där seniorer hjälper andra seniorer att använda digital teknik.

Sonja Nordin är sedan tidigare en aktiv medlem i föreningen. Genom åren har hon hjälpt flera seniorer genom föreningen. Och då handlar det inte bara om spel.

– Jag betalar ju mina räkningar från datorn också, så jag spelar inte bara spel även om det är roligast. Det är enda är att man inte får sitta still och spela för länge så att man får kramp i benen, säger hon.