Vanligare syn. Allt fler drabbas av obesitas i Stockholms län. Foto: Mostphotos

Sigtunas invånare fetast i länet

Fetma, eller obesitas är en kronisk sjukdom som dessutom leder till andra farliga sjukdomar. Nya siffror från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin visar att Sigtunaborna tillhör de fetaste i länet.

  • Publicerad 09:12, 22 aug 2022

Vi visste att vi lågt högt men inte att det var så illa

Fler och fler stockholmare utvecklar obesitas, eller fetma. Och ökningen går snabbt.

Det visar siffror från Hälsa Stockholm, en enkät som Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) genomför vart fjärde år.

Invånarna i Sigtuna kommun toppar listan i Stockholms län.

Monica Fries som är föreningskonsulent i Sigtuna kommun och koordinator för Brobygget. Hon arbetar tillsammans med andra i kommunen bland annat med hälsofrågor.

– Det här var nytt för mig, även om jag visste att vi låg högt. I mycket av det arbete som vi gör med Brobygget, Fritidsbanken och samarbetet med föreningar är det med en långsiktigt plan att få fler barn och unga i aktivitet och rörelse vilket ger både en meningsfull fritid och förbättrar folkhälsan på sikt, säger Monica Fries.

Ökar mest bland yngre

Förekomsten av sjukdomen har ökat konstant de senaste 40 åren enligt såväl Folkhälsomyndigheten som CES. Framförallt ökar sjukdomen hos unga under 45 i länet.

Sigtuna toppar i länet. Här var 32,50 av befolkningen överviktiga 2021. 2018 låg den siffran på 16,56.

Den grupp sticker ut mest i Sigtuna kommun är kvinnor i åldern 45-64 år. I den gruppen har fetman ökat från 14,77 till 27,12 procent från 2018 till 2021 enligt siffror från CES.

En utveckling som går åt fel håll.

– Det som är bra med en sådan här rapport är att vi verkligen kan sätta mål framåt att förbättra detta, säger Monica Fries.

Sjukdomen kan leda till en rad andra sjukdomar, däribland hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och typ 2-diabetes.

Pandemin kan ha påverkat

Den snabbaste ökningen har skett de senaste tre åren, där pandemin har förändrat mångas sätt att leva och tillbringa sin vardag. Fler arbetar hemma och när pandemin var som värst höll träningshallar och gym stängt i stor utsträckning.

I Sigtuna är det full fart på Brobyggets olika aktiviteter och under hela sommaren har Fritidsbanken lånat ut utrustning i Valsta centrum. Vissa dagar var det över 100 besökare på plats.

– Folkhälsan är nog så viktig och att man börjar röra på sig. Att vi kan erbjuda ett smörgåsbord av aktiviteter kan bidra till att några väljer att fortsätta i föreningar, säger Monica Fries.

Så förklaras obesitas

Obesitas kallas också fetma och klassas som en kronisk sjukdom.

Man kan mäta viktstatus på olika sätt, men BMI är en vanlig metod. Det innebär att kroppsvikten (kg) divideras med kroppslängden i kvadrat (m2).

Undervikt innebär ett BMI under 18,5. Normalvikt 18,5–24,9, övervikt 25,0–29,9 och fetma 30 eller högre.

Ett BMI (Body Mass Index) över 30 innebär obesitas.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Visa merVisa mindre

Ett barn och en vuxen rånades i Märsta

Nyheter Två rån i Märsta på fredagskvällen Ett barn och en man utsattes för rån under fredagskvällen. Polisen kunde gripa två berusade män som misstänks för två fall av rån.måndag 26/9 9:55

FC Arlanda är klara för division 2

Nyheter Resultatet i sista matchen betydelselös för placering Det blev triss i vinster för Sigtunalagen FC Arlanda, Märsta IK och Rosersbergs IK i helgen.måndag 26/9 8:34

Allt vanligare med norrsken – så fångar du fenomenet på bild

Nyheter Elvaårscykel. Just nu är solens aktivitet på uppgång, då blir himlen mer färggrann Dansande ljus i skyn i skimrande gröna och blå toner. Nu syns norrsken allt mer på våra breddgrader. Så plåtar du fenomenet på bästa sätt?lördag 24/9 13:54