Hanna Langemar Persson, 18, tycker att det är bättre med studier på plats än hemma. Foto: Jens Kassnert

Sigtunas gymnasieelever åter i skolan

Under nästan ett och ett halv år har gymnasierna haft fjärr- och distansundervisning. När höstterminen drog igång var Arlandagymnasiets lokaler återigen fyllda med elever och lärare.

  • Publicerad 08:15, 2 sep 2021

Nu vill jag helst att vi kan vara i skolan, det är bättre för mig och mina resultat

Det som bara skulle bli ett längre påsklov, blev några månader till, och sedan några till. Sigtunas gymnasieelever har fått vänta i nästan ett och ett halvt år med att träffa sina lärare och klasskompisar ordentligt. Men i höst blir närundervisning huvudregel i skolan igen.

Innanför entrén på Arlandagymnasiet är det fullt med förväntansfulla elever och lärare, som efter lång väntan återigen får träffas i skolans lokaler.

– Det är jättemånga förstaårselever här så skolan kryllar av elever. Vi har ett kafé som är ganska litet och där får man inte plats nu, säger en elev som går i trean.

Enligt verksamhetschefen, Erik Ryding, har Arlandagymnasiet gjort vad man kan göra. Det finns avståndsmarkeringar i golvet och skolan har möblerat så luftigt som det går. Eleverna har också olika lunchtider.

– Det funkar bra, men det är ju såklart vissa utmaningar med avstånd och sådant i en skola, säger Erik Ryding.

Han får medhåll av eleverna på skolan.

– I vissa klasser kan det bli trångt i klassrummen. Min klass är ganska liten och där fungerar det bra. I matsalen beror det på hur många som har lunch samtidigt, men många har börjat gå till Max i stället, säger en av eleverna.

Överlag är de allra flesta glada att få vara på plats igen.

– Nu vill jag helst att vi kan vara i skolan, det är bättre för mig och mina resultat.

Hanna Langemar Persson, 18, går sista året på Arlandagymnasiet och har tagit den första dosen vaccin. Hon tycker att det känns tryggt att de flesta i samhället är vaccinerade, men är lite oroad över den ökade smittspridningen.

– Jag tycker att det är mycket skönare att vara på plats än hemma, samtidigt som det är lite riskabelt med tanke på hur det ser ut just nu, säger Hanna Langemar Persson.

Hanna håller med de andra eleverna att det blir lättare att studera på plats.

– Det har funkat väldigt bra till viss del men sedan blev det lite oklart om vi skulle få vara i skolan eller inte och lite dåligt kommunikation om hur vi skulle göra. Då är det tryggare att vara i skolan där det alltid finns någon på plats att fråga om sådana enkla saker som vilka skoluppgifter vi har och när deadline är, säger hon.

Förra terminen avslutades med ett lyckat utspring för avgångseleverna, trots att de inte hade varit på plats som vanligt i skolan under läsåret.

Hur det blir till sommaren är ännu oklart enligt verksamhetschefen.

– Vi följer de rekommendationer som kommer och gör det väldigt noga. Det är jättesvårt att veta vad det blir för utveckling och hur de som är sakkunniga tolkar det. Just nu är budskapet att vi ska vara på plats. Det finns inte så mycket utrymme att tycka och tänka själva, utan vi lyssnar in Folkhälsomyndigheten och smittskydd Stockholm, säger Erik Ryding.

Corona: 28 nya fall på en vecka

Sigtuna FHM ser två sannolika scenarier i vinter Färre 16 och 17-åringar sprider corona efter att många nu fått vaccinet, meddelar FHM. I Sigtuna kommun ligger smittan på en jämn nivå.fredag 22/10 9:29

Spärrvakternas toalettbesök kan kosta 100 000 kronor i böter

Nyheter ”Ett omänskligt system" säger Edilma Sebestyén i spärren på Södra station Varje gång pendeltågens spärrvakter går på toaletten måste de be om lov. Annars riskerar deras arbetsgivare böter på upp till 100 000 kronor. SL:s hemliga kontrollanter ser till att toareglerna följs.fredag 22/10 5:53

Privatperson lyckades släcka bilbrand

Nyheter Släcktes innan branden utvecklades och spred sig Brinnande föremål hittades på en bil i Märsta centrum. Bilen stod parkerad men branden lyckades släckas av en privatperson innan den tog fart ordentligt.torsdag 21/10 11:49

SVT slår upp ny redaktion i Märsta

Nyheter Lokal-tv. En del av bolagets satsning på lokaljournalistik SVT öppnar fyra nya redaktioner under 2022 – en av dessa är belägen i Märsta. Det är en del i tv-bolagets satsning på lokaljournalistik.torsdag 21/10 10:03

Olov Holst (M) vill avskaffa public service-skatt

Nyheter Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) debatterar för ett avskaffande av public service-skatten, tillsammans med fyra andra moderater i landet.torsdag 21/10 8:55

Här skummar fontänen i centrum över

Nyheter Nydiskat. Bus med hjälp av diskmedel Fontänen i Märsta centrum fylldes under onsdagseftermiddagen av skum. Men det råder ingen fara för allmänheten då det endast var diskmedel.onsdag 20/10 15:40