tveksam. Marlene Nyberg, 41, med sin son Noel Nyberg, 9 månader, är i Valsta centrum och handlar. "Vi borde kunna vänta lite längre", säger hon. Foto: Jens Kassnert

Sigtunaborna: För tidigt att öppna upp

Vaccineringstakten i Sigtuna kommun är lägre i de flesta andra kommuner. Samtidigt är Sverige på väg att släppa på restriktionerna. Något som oroar flera Sigtunabor.

  • Publicerad 12:28, 21 sep 2021

Jag tycker vi borde kunna vänta lite längre, det är för tidigt.

Längs med gatorna rör sig människor fram och tillbaka på Stora gatan och vid borden på kaféer och restauranger sitter matgäster. Det är mitt i lunchen under en av sommarens sista varma soldagar.

Snart lättas restriktionerna i samhället och fler personer väntas samlas på arbetsplatser, matställen och i kollektivtrafiken igen. Efter ett och ett halvt år av pandemi är något normalare vardag sakta på väg tillbaka.

– Det är för tidigt. Vi borde inte ha så bråttom. Jag tror att fler kommer att bli sjuka igen och att vi måste tillbaka till restriktioner i så fall, säger Anna-Karin som sitter i värmen framför Rådhuset.

På bottenplats

De flesta som Mitt i träffar och pratar med är vaccinerade och känner sig trygga med att träffa andra och gå på arrangemang igen.

Trots det är det långt ifrån alla i Sigtunas kommun har tagit sprutan, kommunen placerar sig i botten av listan över vaccinationsstakten.

På IVA ligger fortfarande patienter med covid-19 men mönstret där är tydligt, de som behöver den typen av vård har varit ovaccinerade.

– Sprutan tar inte bort sjukdomen men man blir mildare sjuk om man vaccinerar sig. Jag tror vi får räkna med att leva med detta precis som med andra influensasjukdomar, de är ju också farliga, säger Marlene Nyberg som bor i Valsta.

Tredje sprutan

Marlene Nyberg tillhör riskgrupp och väntas att ta en tredje spruta. Hon tror att det kommer bli aktuellt att behöva ta flera sprutor det med jämna mellanrum.

– Det kommer flera mutationer och de är aggressivare. Man vet inte hur dessa utvecklar sig men vaccinet utvecklas väl hela tiden också, säger hon.

Marlene Nyberg är tydlig med att hon gärna sett restriktionerna ligga kvar ett tag till.

– Jag tycker vi borde kunna vänta lite längre, det är för tidigt. Alla är inte vaccinerade än.

Nej till vaccin

Att flera personer inte har vaccinerat beror till viss del på att de inte känner sig trygga med vaccinet.

– Jag tänker inte vaccinera mig men jag tror heller inte att jag skulle bli så sjuk om jag blir smittad. Många som tvekar vet inte vad det är i vaccinet och kanske läst lite för mycket på Facebook, säger en man i 20-årsåldern som fikat med vänner i Märsta centrum.

En annan man i 60-årsåldern berättar att han kommer från Polen och att han absolut inte litar på några myndigheter eller politiker.

– De bara lurar folk. Allting handlar om att ge mer pengar till dem som redan har miljarder i fickorna. Jag och min familj har hållit oss friska i alla år genom att äta mycket indiska kryddor och vitlök. Då behövs ingen antibiotika och inget vaccin, säger han.

Corona: 28 nya fall på en vecka

Sigtuna FHM ser två sannolika scenarier i vinter Färre 16 och 17-åringar sprider corona efter att många nu fått vaccinet, meddelar FHM. I Sigtuna kommun ligger smittan på en jämn nivå.fredag 22/10 9:29

Spärrvakternas toalettbesök kan kosta 100 000 kronor i böter

Nyheter ”Ett omänskligt system" säger Edilma Sebestyén i spärren på Södra station Varje gång pendeltågens spärrvakter går på toaletten måste de be om lov. Annars riskerar deras arbetsgivare böter på upp till 100 000 kronor. SL:s hemliga kontrollanter ser till att toareglerna följs.fredag 22/10 5:53

Privatperson lyckades släcka bilbrand

Nyheter Släcktes innan branden utvecklades och spred sig Brinnande föremål hittades på en bil i Märsta centrum. Bilen stod parkerad men branden lyckades släckas av en privatperson innan den tog fart ordentligt.torsdag 21/10 11:49

SVT slår upp ny redaktion i Märsta

Nyheter Lokal-tv. En del av bolagets satsning på lokaljournalistik SVT öppnar fyra nya redaktioner under 2022 – en av dessa är belägen i Märsta. Det är en del i tv-bolagets satsning på lokaljournalistik.torsdag 21/10 10:03

Olov Holst (M) vill avskaffa public service-skatt

Nyheter Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) debatterar för ett avskaffande av public service-skatten, tillsammans med fyra andra moderater i landet.torsdag 21/10 8:55