Längs med gatorna rör sig människor fram och tillbaka på Stora gatan och vid borden på kaféer och restauranger sitter matgäster. Det är mitt i lunchen under en av sommarens sista varma soldagar.

Snart lättas restriktionerna i samhället och fler personer väntas samlas på arbetsplatser, matställen och i kollektivtrafiken igen. Efter ett och ett halvt år av pandemi är något normalare vardag sakta på väg tillbaka.

– Det är för tidigt. Vi borde inte ha så bråttom. Jag tror att fler kommer att bli sjuka igen och att vi måste tillbaka till restriktioner i så fall, säger Anna-Karin som sitter i värmen framför Rådhuset.

På bottenplats

De flesta som Mitt i träffar och pratar med är vaccinerade och känner sig trygga med att träffa andra och gå på arrangemang igen.

Trots det är det långt ifrån alla i Sigtunas kommun har tagit sprutan, kommunen placerar sig i botten av listan över vaccinationsstakten.

På IVA ligger fortfarande patienter med covid-19 men mönstret där är tydligt, de som behöver den typen av vård har varit ovaccinerade.

– Sprutan tar inte bort sjukdomen men man blir mildare sjuk om man vaccinerar sig. Jag tror vi får räkna med att leva med detta precis som med andra influensasjukdomar, de är ju också farliga, säger Marlene Nyberg som bor i Valsta.

Tredje sprutan

Marlene Nyberg tillhör riskgrupp och väntas att ta en tredje spruta. Hon tror att det kommer bli aktuellt att behöva ta flera sprutor det med jämna mellanrum.

– Det kommer flera mutationer och de är aggressivare. Man vet inte hur dessa utvecklar sig men vaccinet utvecklas väl hela tiden också, säger hon.

Marlene Nyberg är tydlig med att hon gärna sett restriktionerna ligga kvar ett tag till.

– Jag tycker vi borde kunna vänta lite längre, det är för tidigt. Alla är inte vaccinerade än.

Nej till vaccin

Att flera personer inte har vaccinerat beror till viss del på att de inte känner sig trygga med vaccinet.

– Jag tänker inte vaccinera mig men jag tror heller inte att jag skulle bli så sjuk om jag blir smittad. Många som tvekar vet inte vad det är i vaccinet och kanske läst lite för mycket på Facebook, säger en man i 20-årsåldern som fikat med vänner i Märsta centrum.

En annan man i 60-årsåldern berättar att han kommer från Polen och att han absolut inte litar på några myndigheter eller politiker.

– De bara lurar folk. Allting handlar om att ge mer pengar till dem som redan har miljarder i fickorna. Jag och min familj har hållit oss friska i alla år genom att äta mycket indiska kryddor och vitlök. Då behövs ingen antibiotika och inget vaccin, säger han.