FHM. Smittspridningen rapporteras fortsatt hög. Foto: Christian Lärk

Sigtuna värst drabbat i hela Stockholm

Idag presenterades coronarapporten för vecka 13 av Folkhälsomyndigheten. Siffrorna visar att smittspridningen fortsätter att öka och att Sigtuna nu är värst drabbat i hela länet.

  • Publicerad 16:48, 8 apr 2021

Det är inte en minskad testning som står bakom att det har stabiliserat sig lite grann.

Under torsdagen höll Folkhälsomyndigheten (FHM) den veckoliga presskonferensen om coronaläget i Sverige. Smittspridningen rapporteras fortfarande stiga.

248 nya bekräftade coronafall rapporteras från förra veckan i Sigtuna vilket är den högsta siffran sedan coronapandemin startade.

Färska siffror visar att är Sigtuna värst drabbat i hela Stockholm i relation till sin befolkning. 510 smittade på 100 000 invånare.

Samtidigt visar rapporten att 4179 personer har fått minst en dos av vaccinet vilket motsvarar 11,15 procent. Och 1739 personer har fått två doser, 4,64 procent av befolkningen.

Covid i Sverige

Sedan ungefär två månader har Folkhälsomyndigheten rapporterat att smittspridningen i Sverige ökat stadigt, vecka för vecka.

Under dagens presskonferens, den 8 april, meddelade statsepidemiolog Anders Tegnell att man från vecka 12 till 13 sett en stabilisering.

– Testningarna fortsätter ju på en väldigt hög nivå, sa han och tillade:

– Och det skulle ändå kanske tala för att vi har hyffsat bra kontroll på smittspridningen. Det är inte en minskad testning som står bakom att det har stabiliserat sig lite grann.

Totalt 316 261 personer testades under vecka 13 i Sverige.

I Stockholms län rapporterades 9 765 nya fall nya fall, 738 fler fall än vecka 12.

Alkoholstoppet förlängs

Vid presskonferens meddelade FHM även att alkoholstoppet mellan 20.00 och 05.00 förlängs till och med den 2 maj.

Det samma gäller restriktionerna i butiker, gallerior och köpcentrum.

– Vi har som sagt hög smittspridning. Och vi vill återigen påpeka att det viktigaste vi kan göra just nu är att se till att hålla avstånd i alla möjliga situationer vi kan hamna i, sa Anders Tegnell.

Då ska alla fått vaccin

Tidigare i veckan meddelade regeringen och Sveriges kommuner och regioner (SKR) att alla personer i Sverige som är i fas 2-gruppen ha fått sin första spruta till och med den 15 maj.

– Befolkningen i stort , i fas 4, ska ha fått sin första spruta i augusti, sa då Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Strax över en 1,3 miljoner svenskar har till och med den dags dato fått minst en dos vaccin, rapporterar FHM.

Så många vill vaccinera sig

Nio av tio svenskar menar att de helt säkert eller troligen kommer att tacka ja till vaccin, enligt en undersökning från Folkhälsomyndigheten. Personer som är 70 år och äldre ska ha något högre vaccinationsvilja än övriga grupper. Fem procent svarar att de kommer tacka nej.

"Tittar man över alla åldrar så är det en stark drivkraft att skydda andra. Den utmärker sig särskilt i den stora åldersgruppen 18 till 29 år, där över 90 procent av de som väljer att vaccinera sig är för att för att skydda andra i sin omgivning." säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Visa merVisa mindre

Den blomstertid nu kommer – utan föräldrar

Nyheter Inga stora skolavslutningar för Sigtunas elever Sång, fest och storsamling på skolavslutningen. Det får vänta när Sigtunas grundskolor tar sommarlov.fredag 7/5 13:12

Var fjärde vuxen har fått en dos

Nyheter Antal fall minskade kraftigt Samtidigt som smittspridningen fortfarande är hög ökar antalet vaccinerade mot covid-19 i allt snabbare takt. 25 procent av den vuxna befolkningen i Sigtuna har nu fått minst en dos.fredag 7/5 9:10

Nu kommer Ryanair till Arlanda

Nyheter Ska flyga till 21 destinationer i Europa Irländska lågprisbolaget Ryanair etablerar på Arlanda inför vintersäsongen 2021 och kommer att flyga till och från ett tjugotal Europa-destinationer.torsdag 6/5 14:24

Nu kommer båtarna till Sigtuna igen

Nyheter Hade uppehåll under sommaren 2020 Glädjande nyheter för turismen i Sigtuna. I sommar kommer Strömmabåtarna att trafikera sträckan Stockholm - Sigtuna - Skokloster igen efter att ha haft uppehåll under sommaren 2020.onsdag 5/5 20:11