EN BAKOM SKÄRMEN. Bara en person bakom skärmen - det är en del av den nya lagstiftning som trädde i kraft vid årsskiftet för att stärka valhemligheten och skyddet för väljarna. Foto: Valmyndigheten

Sigtuna satsar på valsäkerhet

Förberedelserna i Sigtuna kommun inför höstens val pågår för fullt. Och det är mycket som är nytt. Politikerna har gått en säkerhetsutbildning och det finns ett större säkerhetstänk i vallokalen än tidigare.

  • Publicerad 12:47, 15 jul 2022

Ulf Lamvert, säkerhetsstrateg på Sigtuna kommun. Foto: Privat

Under förra valet rapporterades det in fler incidenter i samband med röstningen än tidigare runt om i Sverige, och enligt Valmyndigheten finns det ett ökat hot mot demokratin.

Sigtuna kommun har därför valt att lägga ett större fokus på valsäkerhet inför höstens val, enligt ett pressmeddelande.

Säkerhetsutbildning för politiker

Kommunen vill både att invånarna ska känna trygghet vid vallokalen och att de politiska företrädarna ska känna sig säkra under valrörelsen. Därför har de bland annat arrangerat en säkerhetsutbildning för politiker, där de fått många konkreta tips kring vad de ska tänka på och hur de ska agera vid exempelvis torgmöten.

– Det är en så kallad awarenessutbildning, där politiker lär sig att uppmärksamma saker på ett nytt sätt. Inte bara på möten, utan även i vardagen, säger Ulf Lamvert, säkerhetsstrateg i Sigtuna kommun.

Han berättar att de förtroendevalda ska lära sig att tänka på ett nytt sätt kring saker som händer runt omkring dem. Öka uppmärksamheten, helt enkelt.

– Det kan vara vardagssituationer, som när de är ute och handlar eller rör sig på stan. Någon person kan verka suspekt. Man lär sig även att backa ur situationer som inte känns rätt.

Inte mer utsatta

Han påpekar dock att just Sigtunas politiker inte är mer utsatta än andra i landet.

– Säkerheten och valsäkerheten har höjts i hela landet. Det förändrade spänningsläget i världen i och med kriget i Ukraina har även satt demokratin i fokus.

Vad gäller säkerheten i vallokalen har man tittat på saker som att det nu bara får vara en bakom valskärmen, hur köerna ska ordnas och vem som ska hämta valsedlar.

– Allt kommer att ske på ett mer ordnat sätt, säger Ulf Lamvert.

Säkerhetsarbetet är dock inte nytt i Sigtuna.

– Kommunen har ett högt säkerhetstänk och jobbar mycket med trygghet. Vi har sedan tidigare ett trygghetscenter i Märsta centrum där strateger, polis och brandpersonal har ett nära samarbete.

Så många får rösta i Sigtuna

Av Sigtuna kommuns drygt 50 000 invånare får 36 908 personer rösta i valet till Sigtunas kommunfullmäktige, samt till regionfullmäktige.

32 458 av invånarna får rösta i riksdagsvalet. 2 362 personer i Sigtuna kommun är förstagångsväljare.

Källa: Sigtuna kommun

Visa merVisa mindre

Fler valdistrikt i Sigtuna

Nytt för årets val är att antalet valdistrikt utökats i Sigtuna kommun – från 23 till 27. Det innebär att det behövs fler röstlokaler och fler röstmottagare än tidigare år.

Valdagen är den 11 september, men från den 24 augusti går det att förtidsrösta på fem olika platser i kommunen.

Källa: Sigtuna kommun

Visa merVisa mindre

Flyktingar bor hos Sigtunahem

Nyheter Ny lag. 7 av 21 från Ukraina har fått bostad Möblerade lägenheter i Sigtunahems bestånd. Det är bostäderna som kommunen erbjuder till de tilldelade flyktingarna från Ukraina. – De är nöjda med de boenden de har fått, säger Olive Carlson på...fredag 5/8 10:25

Bensin: lägsta priset på fem månader

Nyheter På väg. Bensinpriset sjunker, men fortfarande högt Literpriset för bensin ligger under 20 kronor för första gången sedan Ryssland invaderade Ukraina. – Det är fortfarande för dyrt, tycker en besökare som Mitt i pratar med på en bensinstation i Märsta.onsdag 3/8 16:00

”Inga vanliga svenne-bilar”

Nyheter Bilträff i Torsåker. Här samlas bilfantaster för att visa upp sina pärlor På gräsmattan intill The Nut House rullar bilarna in – och inte vilka bilar som helst. Först på plats är en Nash Metropolitan, årsmodell 1958 och en ombyggd BMW vid namn Alpina B6 3,5 årsmodell 1988.söndag 31/7 19:00

Efter masstängningen: Här öppnar McDonald's nytt

Nyheter McDonalds lägger ner butiker på flera håll – men satsar här Snabbmatskedjan lägger ner restaurang efter restaurang i olika centrum runt om i Stockholms län. Men i Märsta går de emot den dystra trenden. Här öppnar McDonald's ett nytt ställe, som kommer...fredag 29/7 8:38

Bopriserna fortsätter sjunka

Nyheter Mäklare:. Fördel för förstagångsköpare Den senaste månaden har bostadsrättspriserna sjunkit i Sigtuna kommun. Och det rejält, visar nya mätningar från Svensk mäklarstatistik.torsdag 21/7 16:27