När lärarförbundet släppte sin årliga rakning över landets bästa skolkommuner hamnade Sigtuna långt ner på listan. Kommunen placerar sig på 219:e plats bland landets 290 kommuner och i länet hamnar Sigtuna på 15 av 26 kommuner.

Det beror framförallt på att kommunen har en låg andel behöriga lärare och liten resurstilldelning. Lärarförbundet tittar på tio olika kategorier när rankningen ska göras. Sett till utbildade lärare är Sigtuna kommun nästan sämst i landet. Där hamnar kommunen på 288:e plats av 290 kommuner. Lärartätheten är relativ låg och kommunen har hög frånvaro på grund av sjukdom bland lärare.

Högt meritvärde i åk 9

Det som lyfter upp Sigtuna kommun är att elever i åk 9 har högt meritvärde och att andelen godkända elever är hög. Förutom det är lönerna relativ höga samt att kommunen enligt rankingen är en bra huvudman.

Övertorneå toppar listan som Bästa skolkommun 2021 och Salem är den bästa skolkommunen i länet. De placerar sig på plats 46 i riket.

Detta är det sista året som Lärarförbundet gör sin rankning. De menar att den har spelat ut sin roll som morot för kommuner att vilja klättra på listan. Men som det ser ut i dag har kommunerna inte förutsättningar att axla ansvaret som de fick för 30 år sedan. Lärarförbundet anser att staten måste kliva in och säkra en likvärdig och bra skola i hela Sverige.

– Vi ser i vår granskning att kommunerna långt ned på listan lämnas i sticket. De har problem med resurser, resultat och lärartäthet och inget händer, år efter år, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand. 

Problematisk ranking

Pernilla Bergqvist (L), som är ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Sigtuna kommun, anser att rankingen är problematisk eftersom den är mera en facklig lärarranking än en kunskapsranking.

– Vi ligger jättebra till när det gäller kunskapsresultat. Där har vi kämpat stenhårt för att nå målet att alla elever ska klara skolan. Men den biten får inte lika hög prioritet i rankingen och det tycker inte jag är rätt, säger Pernilla Bergqvist.

Att Sigtuna hamnar lågt på antalet behöriga lärare kan också enligt Pernilla bero på att kommunen har en hög andel nyanlända och därmed många modersmålslärare.

– De är undantagna i skollagen och behöver ingen behörighet. I grundskolan ligger vi ändå över snittet med behöriga lärare på några skolor. Vår stora utmaning gäller framför allt på fritidshemmen och i förskolan.

Andelen behöriga lärare ökar

Att öka andel behöriga lärare är en fråga som kommunen jobbar aktivt med. Över de senaste åren har också andelen behöriga lärare ökat i kommunen.

– Vi sitter verkligen inte med armarna i kors. Detta är en av de högsta prioriterade frågorna som vi jobbar med. Vi har bland annat startat samarbeten med högskola och universitet samt tagit fram en kompetensförsöjningsplan och arbetsmiljöplan där vi  lagt in resurser för detta i budget , säger Pernilla Bergqvist.