På Sigtuna kulturgård hänger utställningar under hela hösten. Foto: Jens Kassnert

Sigtuna laddar för en fullmatad kulturhöst

När restriktionerna släpper är det många som vill ta sig ut och uppleva kulturen i samhället igen. Här är ett axplock av det som händer i Sigtuna.

  • Publicerad 09:57, 11 okt 2021

Till Sigtuna kommer många utifrån också.

Inne på Sigtuna kulturgård hänger stora målningar av den världsberömda konstnären Lennart Sand. Hans konst innehåller ofta djur och natur. Där står också konstexperten Irene Carlson från föreningen Sigtuna kulturgård, hon har bokat in några av höstens utställningar.

Lördag den 2 oktober bytte lokalen skepnad. Då tog C Göran Karlssons utställning vid.

– Han var ett underbarn och började måla redan vid tre års ålder. Han berättade för mig att hans mamma var ofta borta och då började han prata med änglar i rummet för att slippa vara ensam. Något han sedan tog med sig in i konsten, säger Irene Carlson.

Mycket på gång

Nu när restriktionerna släpps kan kulturintresserade leta sig ut i på olika evenemang i Sigtuna igen. Det finns en hel del att välja på.

– Vi märker att det finns ett sug efter utställningar här i Sigtuna. Det är många som är väldigt intresserade av konst, säger Irene Carlson.

Ett stenkast från kulturgården ligger Gröna ladan, Sigtunas egna lilla biograf där flera storfilmer spelas under hösten. För äldre visas seniorbio och det finns även möjlighet att se operaföreställningar live.

Guidade turer

Men förutom bio och konstutställningar då? Jo, hösten är späckad med kulturevenemang i kommunen. Allt från guidade turer och familjevandringar arrangerade av Sigtuna Museum & art till musikföreställningar och soppluncher med skådespel och visor.

Även för barn finns flera evenemang att gå på och framförallt göra. Under höstlovet står flera olika workshops redo att ta emot barn och unga för olika teman. Höstmörkret förknippas gärna med det kusliga så vad passar då bättre än en monsterworkshop med koppling till nordiska väsen?

– Jag tror att människor nu tar sig tid att upptäcka konst och kultur. Det kan vara omedvetet men man får ett behov att konst precis som att naturen har lockat fler människor under pandemin, säger Irene Carlson.

Jonas Gardell kommer

Flera av de kulturevenemang som erbjuds i Sigtuna sker på helgerna när så många som möjligt är lediga.

– Till Sigtuna kommer många utifrån också. Inte bara för att upptäcka vår vackra stad utan även för att ta del av de utställningar eller program som vi ordnar här, säger hon.

Några stora musiker har även vägarna förbi kommunen. Jonas Gardell spelar upp sin succéshow ”Queen of f'cking everything” och Anna Järvinen har en konsert. Bägge dessa äger rum på Kulturumteatern i Märsta.

– Hur som helst blir det en höst att se fram emot, säger Irene Carlson.

Fler evenemang och utställningar finns på kommunens hemsida under evenemangskalendern.

Allt från konst till film

Sigtuna kommun erbjuder massor med konst och kulturevenemang.

Se kommunens hemsida under evenemangskalendern.

Flera konstuställningar på Sigtuna kulturgård.

Biografen Gröna ladan visar filmer igen.

Stadsvandringar och familjevandringar.

Workshops med olika teman med tyngdpunkt på höstlovet.

Visa merVisa mindre

Corona: 28 nya fall på en vecka

Sigtuna FHM ser två sannolika scenarier i vinter Färre 16 och 17-åringar sprider corona efter att många nu fått vaccinet, meddelar FHM. I Sigtuna kommun ligger smittan på en jämn nivå.fredag 22/10 9:29

Spärrvakternas toalettbesök kan kosta 100 000 kronor i böter

Nyheter ”Ett omänskligt system" säger Edilma Sebestyén i spärren på Södra station Varje gång pendeltågens spärrvakter går på toaletten måste de be om lov. Annars riskerar deras arbetsgivare böter på upp till 100 000 kronor. SL:s hemliga kontrollanter ser till att toareglerna följs.fredag 22/10 5:53

Privatperson lyckades släcka bilbrand

Nyheter Släcktes innan branden utvecklades och spred sig Brinnande föremål hittades på en bil i Märsta centrum. Bilen stod parkerad men branden lyckades släckas av en privatperson innan den tog fart ordentligt.torsdag 21/10 11:49

SVT slår upp ny redaktion i Märsta

Nyheter Lokal-tv. En del av bolagets satsning på lokaljournalistik SVT öppnar fyra nya redaktioner under 2022 – en av dessa är belägen i Märsta. Det är en del i tv-bolagets satsning på lokaljournalistik.torsdag 21/10 10:03

Olov Holst (M) vill avskaffa public service-skatt

Nyheter Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) debatterar för ett avskaffande av public service-skatten, tillsammans med fyra andra moderater i landet.torsdag 21/10 8:55