Inne på Sigtuna kulturgård hänger stora målningar av den världsberömda konstnären Lennart Sand. Hans konst innehåller ofta djur och natur. Där står också konstexperten Irene Carlson från föreningen Sigtuna kulturgård, hon har bokat in några av höstens utställningar.

Lördag den 2 oktober bytte lokalen skepnad. Då tog C Göran Karlssons utställning vid.

– Han var ett underbarn och började måla redan vid tre års ålder. Han berättade för mig att hans mamma var ofta borta och då började han prata med änglar i rummet för att slippa vara ensam. Något han sedan tog med sig in i konsten, säger Irene Carlson.

Mycket på gång

Nu när restriktionerna släpps kan kulturintresserade leta sig ut i på olika evenemang i Sigtuna igen. Det finns en hel del att välja på.

– Vi märker att det finns ett sug efter utställningar här i Sigtuna. Det är många som är väldigt intresserade av konst, säger Irene Carlson.

Ett stenkast från kulturgården ligger Gröna ladan, Sigtunas egna lilla biograf där flera storfilmer spelas under hösten. För äldre visas seniorbio och det finns även möjlighet att se operaföreställningar live.

Guidade turer

Men förutom bio och konstutställningar då? Jo, hösten är späckad med kulturevenemang i kommunen. Allt från guidade turer och familjevandringar arrangerade av Sigtuna Museum & art till musikföreställningar och soppluncher med skådespel och visor.

Även för barn finns flera evenemang att gå på och framförallt göra. Under höstlovet står flera olika workshops redo att ta emot barn och unga för olika teman. Höstmörkret förknippas gärna med det kusliga så vad passar då bättre än en monsterworkshop med koppling till nordiska väsen?

– Jag tror att människor nu tar sig tid att upptäcka konst och kultur. Det kan vara omedvetet men man får ett behov att konst precis som att naturen har lockat fler människor under pandemin, säger Irene Carlson.

Jonas Gardell kommer

Flera av de kulturevenemang som erbjuds i Sigtuna sker på helgerna när så många som möjligt är lediga.

– Till Sigtuna kommer många utifrån också. Inte bara för att upptäcka vår vackra stad utan även för att ta del av de utställningar eller program som vi ordnar här, säger hon.

Några stora musiker har även vägarna förbi kommunen. Jonas Gardell spelar upp sin succéshow ”Queen of f'cking everything” och Anna Järvinen har en konsert. Bägge dessa äger rum på Kulturumteatern i Märsta.

– Hur som helst blir det en höst att se fram emot, säger Irene Carlson.

Fler evenemang och utställningar finns på kommunens hemsida under evenemangskalendern.