Sigtuna kommun har beslutat om nya trygghetspunkter runt om kommunen. Foto: Mikael Andersson

Sigtuna har fått nya trygghetspunkter

Vid en kris eller en störning i någon viktig samhällsfunktion kan du gå till någon av kommunens nya trygghetspunkter.

  • Publicerad 07:39, 30 nov 2021

Trygghetspunkterna ska också vara en plats dit invånare kan gå för att få krisinformation gällande en aktuell händelse.

Sigtuna kommun står rustat om det eventuellt skulle bli en kris. En kris kan vara allt från en storm, en brand där människor evakuerats, ett långvarigt strömavbrott eller någon annan samhällsstörning.

Mat och vila

På kommunstyrelsens senaste möte beslutades det om att inrätta fyra nya trygghetspunkter. Där kan invånarna bland annat få aktuell information, enklare sjukvård, krisstöd, vila och enklare förtäring. Här finns även möjlighet att kunna ladda telefoner och duscha.

De fyra nya trygghetspunkter Vikingahallen, Prästängshallen, Rosershallen och Ekillahallen är belägna strategiskt på olika platser i kommunen.

– Vi har sett olika samhällsstörningar inträffa i närtid så som exempelvis skyfall, stormen Alfrida samt störningar på elnätverk och internetuppkoppling. Dessa händelser har bidragit till att vi ser ett behov att erbjuda robusta trygghetspunkter, säger Felicia Callmar som arbetar med krishantering och civilt försvar på Sigtuna kommun.

Vid en eventuell kris eller liknande är det kommunens frivilliga resursgrupp, FRG, som är på plats och är behjälplig. De leds av Sigtuna kommuns centrala krisledning som kan erbjuda el, värme, mat, övernattning, vatten och psykosocialt stöd.

Information på radio

Förutom det är information en viktig del vid en kris. För att invånarna ska veta när det är dags att uppsöka en trygghetspunkt används Sigtuna kommuns egna informationskanaler. Även P4 Stockholm kan användas för detta.

– Trygghetspunkterna ska också vara en plats dit invånare kan gå för att få krisinformation gällande en aktuell händelse, säger Felicia Callmar.

Trygghetspunkterna

Dessa saker var avgörande för att dessa platser valdes som trygghetspunkter.

– Det finns en säkerställd elförsörjning.

– Trygghetspunkten ska vara inkluderad i kommunens nödvattenplan.

– Det ska finnas köksfunktion och möjlighet till enklare förtäring.

– Trygghetspunkten ska inte påverka kommunens samhällsviktiga verksamhet som eventuellt drivs i lokalen.

Visa merVisa mindre

Misstänkt tjuv med störsändare greps med nystulet gods

Nyheter Blockerade fjärrlåset till bil på parkering i Häggviks handelsplats Tack vare vittnen kunde polisen i Sollentuna gripa en misstänkt tjuv som ska ha använt sig av störsändare på parkeringen i Häggviks handelsplats.fredag 14/1 15:33

Över 400 coronafall på en vecka

Nyheter Coronarapport: "Nu är omikron helt dominerande" Stanna hemma, vaccinera dig och gå inte på fest. Det uppmanar FHM om nu när smittspridningen med omikron når rekordhöga nivåer. Aldrig tidigare har det varit så många smittade i kommunen på en vecka.fredag 14/1 9:00

Elever utbildar elever om utsatthet på nätet

Nyheter Samma våglängd. Tingvallaskolan har utsett elevambassadörer Ett nytt projekt är skapat på Tingvallaskolan i Märsta. Här utbildar elever varandra om riskerna med att dela bilder på sociala medier.måndag 10/1 12:28

Två bilar förstörda i ny bilbrand

Nyheter Året börjar med fler bilbränder Sigtuna kommun Under natten till trettondagen brann två bilar på Ymergatan i Valsta.fredag 7/1 10:30