Sigtuna kommun står rustat om det eventuellt skulle bli en kris. En kris kan vara allt från en storm, en brand där människor evakuerats, ett långvarigt strömavbrott eller någon annan samhällsstörning.

Mat och vila

På kommunstyrelsens senaste möte beslutades det om att inrätta fyra nya trygghetspunkter. Där kan invånarna bland annat få aktuell information, enklare sjukvård, krisstöd, vila och enklare förtäring. Här finns även möjlighet att kunna ladda telefoner och duscha.

De fyra nya trygghetspunkter Vikingahallen, Prästängshallen, Rosershallen och Ekillahallen är belägna strategiskt på olika platser i kommunen.

– Vi har sett olika samhällsstörningar inträffa i närtid så som exempelvis skyfall, stormen Alfrida samt störningar på elnätverk och internetuppkoppling. Dessa händelser har bidragit till att vi ser ett behov att erbjuda robusta trygghetspunkter, säger Felicia Callmar som arbetar med krishantering och civilt försvar på Sigtuna kommun.

Vid en eventuell kris eller liknande är det kommunens frivilliga resursgrupp, FRG, som är på plats och är behjälplig. De leds av Sigtuna kommuns centrala krisledning som kan erbjuda el, värme, mat, övernattning, vatten och psykosocialt stöd.

Information på radio

Förutom det är information en viktig del vid en kris. För att invånarna ska veta när det är dags att uppsöka en trygghetspunkt används Sigtuna kommuns egna informationskanaler. Även P4 Stockholm kan användas för detta.

– Trygghetspunkterna ska också vara en plats dit invånare kan gå för att få krisinformation gällande en aktuell händelse, säger Felicia Callmar.