Under torsdagen den 17 juni hölls det sista kommunfullmäktige innan semestern i Sigtuna. På agendan stod beslut om mål och budget i kommunen under de kommande tre åren, 2022-2024.

Förutom att beslut togs att det blir en oförändrad skattesats för Sigtunas invånare innehåller budgeten en rad satsningar och prioriteringar över var pengarna i kommunens kassakista ska gå till.

Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) tycker att det känns bra att fullmäktige klubbade kommunledningens förslag.

– Hela budgeten bygger på en långsiktig plan att Sigtuna kommun ska bli en av Sveriges bästa platser att bo, leva och verka i, säger Olov Holst till Mitt i.

Överskott på 142 miljoner

I styrdokumentet som är det viktigaste dokument kommunen har är varenda krona öronmärkt. Sigtuna gjorde under 2020 ett positivt resultat 142,2 miljoner kronor, ytterligare nästan 40 miljoner kronor om man räknar in exploateringsintäkterna. Alltså 92 miljoner kronor mer än budget för året.

– Utifrån en mycket stabil ekonomi kan vi både göra stora satsningar i välfärdens kärna, där vi höjer nämndernas ramar med hela 146 miljoner kronor, säger Olov Holst.

Det blir mer pengar till skola, förskola, äldreomsorgen, socialtjänsten och arbetsmarknaden.

– Skolor och förskolor ska rustas upp, både invändigt och utvändigt. Dessutom lägger vi en rejäl pott pengar på att rusta upp utemiljöerna för våra barn, säger Olov Holst.

Skolokaler ska rustas upp

Förutom att rusta upp skollokaler och på så sätt ersätta de tillfälliga paviljonger läggs pengar på byggnationen av gång- och cykelbanorna till Odensala respektive Venngarn.

Sigtuna har som mål att vara bland de tio bästa kommunerna i landet när det gäller lokalt företagsklimat.

Under 2022 kommer större kraft att läggas på olika typer av trygghetsskapande åtgärder. Trots de trygghetssatsningar som gjorts visar undersökningar om att det finns en känsla av otrygghet.

– Vi lovade inte allt till alla i valet 2018, men sakta men säkert har vi arbetat oss fram till en allt starkare ekonomisk situation som gör att vi nu på ett ansvarsfullt sätt kan göra stora satsningar i välfärden och i Sigtunas fysiska miljö nu ökar kraftigt. Det känns väldigt tillfredsställande, säger Olov Holst.

Oppositionen inte nöjda

Oppositionen är inte nöjda med den nya budgeten. De menar att mer pengar behövs till välfärden.

– Om Socialdemokraterna styrde kommunen skulle det satsas mer på trygghet genom hela livet för kommunens samtliga invånare, från de allra yngsta till våra äldsta. Kommunledningens budget är en besvikelse enligt oss, säger Marie Axelsson (S) som är oppositionsråd i Sigtuna kommun.

Även om den nya budgeten innehåller fler investeringar pekar Marie Axelsson på att i Socialdemokraternas budget fanns större satsningar till invånarna. Hela 37 miljoner mer i anslag till de olika nämnderna jämfört med majoritetens förslag.

Den största skillnaden fanns i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden där Socialdemokraterna var beredda att satsa närmare 16 miljoner mer än majoriteten.

– Den moderatledda kommunledningen har svikit kommunens invånare genom att låta arbetslösheten öka i 26 månader i rad, det vill säga långt innan coronapandemin slog till i Sigtuna kommun. Man lade ner jobbcenter och reagerade försent. Idag har Sigtuna kommun bland Sveriges högsta arbetslöshet, säger Marie Axelsson