Sigtuna kommun högt upp på listan som bästa arbetsgivare. Foto: Mikael Andersson

Sigtuna en av de bästa arbetsgivarna

En ny rapport från LO visar att Sigtuna kommun är en av länets bästa arbetsgivare. Av Stockholms 26 kommuner hamnar Sigtuna på en delad fjärde plats.

  • Publicerad 15:52, 25 aug 2021

För oss är det viktigt att våra medarbetare känner en stolthet.

När LO-distriktet i Stockholms län presenterade en rapport om anställnings- och arbetsvillkoren i länets alla kommuner fanns Sigtuna högt upp på listan.

Anställningsvillkor, lön, personaltäthet, ledarskap och sjukfrånvaro jämfördes och Sigtuna kommun hamnade på en delad fjärde plats.

– Resultatet är naturligtvis väldigt glädjande och ett bevis på att det hårda arbete som utförs av såväl kommunens duktiga tjänstemän som av kommunledningen. Vi har numera ett gediget uppföljnings- och styrsystem för att kunna följa utvecklingen i våra verksamheter och effekten av den förda politiken. Det har gett resultat, säger Olov Holst (M) som är kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

På första plats hamnade Nynäshamn med ett index på 108 i rankingen. Därefter följde Sollentuna och Södertälje. På delad fjärdeplats hittar man Sigtuna, Nacka och Salem med index 103.

– Sigtuna kommun har de senaste åren arbetat med ett utvecklande ledarskap, hållbar arbetshälsa, lönebildning och en återkommande uppföljning av hur medarbetarna ser på Sigtuna kommun som arbetsgivare. För oss är det viktigt att våra medarbetare känner en stolthet att arbeta här, säger Joakim Råberg som är HR-chef i Sigtuna kommun.

Sigtuna kommun var bäst i länet när det gäller personaltätheten, enligt LO:s rapport. Då har man tittat på antal omsorgspersonal i relation till platser på äldreboenden, antal inskrivna barn pers anställd i förskolor i kommunal regi och antal elever per lärare (årsarbetare) i kommunal grundskola, årskurs 1–9.

– Ska vi kunna möta invånarnas behov och förväntningar måste vi också skapa goda förutsättningar för våra medarbetare. Får de goda förutsättningar och trivs på arbetet gynnar det såklart verksamheterna och därmed även invånarna. säger Joakim Rådberg.

”Inte fullständig rapport”

Oppositionen ser med skeptiska ögon på rapporten. Framförallt eftersom den inte belyser hela äldreomsorgen, utan endast de kommunalt drivna särskilda boendena.

– Med andra ord, är det alltså den verksamheten inom äldreomsorgen som inte varit föremål för moderaternas privatiseringar som lyfter rapporten, säger Marie Axelsson (S) som är oppositionsråd i Sigtuna kommun.

Hon menar att det gjordes stora nedskärningar gällande personal på de särskilda boendena när Moderaterna tog över makten för snart fyra år sedan och lade sin egen första majoritetsbudget 2018.

– Nu, tack vare vår skarpa och envisa kritik har högermajoriteten insett att det var ett misstag och personaltätheten har ökat igen, säger Marie Axelsson.

31 nya fall på en vecka i Sigtuna

Nyheter Vaccinerade. 75 procent har tagit första sprutan. Folkhälsomyndigheten rapporterar en liten nedgång i antalet smittade från vecka 39 till vecka 40. I Sigtuna kommun håller smittan i sig på en jämn nivå, runt 30 smittade i veckan.fredag 15/10 9:53

På gång: 53 nya bostäder med plats för bikupor

Nyheter Spadtag för nya lägenheter i Sigtuna Stadsängar taget Nu har bygget av Brf Honungskupan, ett av projekten i Sigtuna stadsängar, startat. Här görs plats för både bostäder, odling och bin.onsdag 13/10 17:30

Nu tar en ny polischef över rodret

Nyheter Tidigare chef för spaningssektionen Lokalpolisområde Sollentuna, där Sollentuna, Sigtuna och Upplands Väsby kommun ingår, får en ny chef. Det är Stephan Kiernan som tidigare var spaningschef i norrort.tisdag 12/10 13:51

Julmarknaden är tillbaka i Sigtuna

Nyheter Varje adventssöndag håller marknaden öppet I år kommer en av Sveriges mest omtyckta julmarknader tillbaka. Sigtuna julmarknad arrangeras samtliga adventssöndagar efter uppehållet förra året.tisdag 12/10 13:01