Signalfabriken kan få ett nytt utseende framöver. Foto: Maria Lilja

Signalfabriken kan byggas om

För att få in fler kunder i den lilla gallerian finns planer på att bygga om entréerna. – Kunderna hittar inte in och då klarar sig inte handlarna, säger Eva Kåverud, tf chef på miljö-och bygglovsenheten.

  • Publicerad 07:12, 22 nov 2018

Oro över att handlarna flyr Signalfabriken, har även nått kommunhuset.

Kommunens näringslivschef, Sharif Pakzad berättar att de vid två tillfällen träffat Newsec som förvaltar Signalfabriken, för att höra om deras framtidsplaner.

– De diskuterar en lösning med både fysiska förändringar men även förändringar i konceptet, säger han.

Problemet i dag är att det inte finns någon naturlig ingång till Signalfabriken anser Sharif Pakzad

– Har man inget ärende in dit, så går man inte igenom. Problemet är likadant som på många andra gallerior – restaurangerna går bra, men det går mindre bra för handlarna, säger Sharif Pakzad.

Otydliga entréer

Staden har uttryckt sin oro över vad som händer med Signalfabriken berättar Sharif Pakzad.

– Efter två möten så känns det som att de har planer för framtiden. Om det behövs fysiska förändringar då är vi öppna för att se hur vi kan åstadkomma det, säger han.

Eva Kåverud, tf chef på miljö-och bygglovsenheten i kommunen var även hon med på ett möte för att diskutera eventuella förändringar av huset.

– Strömmarna leder inte in dit naturligt som det är nu, kunderna hittar inte in och då klarar sig inte handlarna. Bland annat är entréerna otydliga, man känner inte att det är naturligt att gå den vägen, säger hon.

Entré mot baksidan

Eva Kåverud berättar att Newsec nu funderar på att ändra entréerna och även få in fler restauranger i Signalfabriken.

– De vill öppna upp och livgöra kvarteret. När vi grävt ner spåren kommer Signalfabriken vetta mot en park och då kan man öppna upp en entré mot det som i dag är baksidan mot spåren. De vill sondera terrängen nu för att se vad som är möjligt att göra, förklarar hon.

Huset är dock märkt med q-märkning vilket innebär att det inte får förvanskas.

Signalfabriken kommer att få ett uppsving

Eva Kåverud

– Men om man anpassar entréer till kulturmiljön skulle man absolut kunna göra om dem. När vi bygger om järnvägen kommer Signalfabriken att hamna närstan i mitten, och mer där folk kommer att röra sig. När det är färdigbyggt mittemot Friskis kommer också många fler att passera Signalfabriken på väg mot stationen, så Signalfabriken kommer att få ett uppsving.

Eva Kåverud väntar nu in nya skisser innan hon kan ge ett godkännande eller inte berättar hon.

”Öppna upp lokaler”

Peter Appelgren, affärsansvarig på Newsec, bekräftar att de börjat fundera på hur man kan utveckla fastigheten framöver.

– När man gör det är det viktigt att lyssna på de befintliga hyresgästerna, ha en tät dialog med kommunen och sätta sig in i vilka som rör sig i och runt fastigheten – vad de efterfrågar och har för behov, säger han.

Newsec har påbörjat diskussionen med kommunen om att kunna ändra en del av de ytor som nu är lediga för andra typer av verksamheter.

– Vi vill även öppna upp lokaler utåt med entréer och skyltning. Tyvärr tar detta arbete lite tid men det är nödvändigt att låta det göra det för att se till att de förändringar som vi gör är långsiktigt rätt och utvecklar Signalfabriken i rätt riktning.

De långsiktiga planerna kan man presentera inom ett par månader berättar Peter Appelgren.

Kortsiktigt förstärker man nu entréerna, jobbar med miljön, utsmyckning, belysning och att bereda plats för tillfälliga aktiviteter.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här är polisens största bil – plats för sex hästar

Nyheter "Som en polisstation på hjul" Här är Stockholmspolisens nya radiobil som kan köra ut sex hästar och sju poliser samtidigt vid större uttryckningar eller i sökandet efter försvunna personer.tisdag 24/11 12:09

Nya större Örskolan ett steg närmare

Nyheter Byggplanerna har väckt stora protester Trots många synpunkter tar staden nu ett stort steg mot nya Örskolan som ska ta emot 630 elever. Men tidigast 2024 kan skolan öppna.måndag 23/11 14:10