I över två veckor har de legat där – två proppfulla brandgula ”Big Bags”.

– Det verkar som om någon har kört hit dem och bara slängt dem här. Så jäkla dålig stil, säger en irriterad Peter Siepen.

Säckarna fylls stadigt på av annat skräp än de rivningsmassor som uppenbarligen varit föremålet för säckarnas primära användande. Nu finns här även kaffemuggar, flaskor,godis- och glasspapper.

Någon har också tyckt att det var en lämplig plats att göra sig av med en stor dunk som en gång innehållit olivolja.

Peter är aktiv i bostadsrättsföreningen där han bor och visar stolt upp en fin entré och farstu.

– Kolla lamporna, rätt snygga va? Och färgsättningen är mycket bättre än innan. Den här fula lättmetallrampen som fanns på första trappan bytte vi ut mot en i marmor.

Det märks att han bryr sig om det estetiska, men han är lika mån om framkomligheten på trottoaren.

– Det är riktigt frustrerande. Folk som bara dumpar, kanske på natten? Icke så roligt.

Trafikkontoret svarar

Vems ansvar är det då att få bort dessa Big Bags från gator och trottoarer?

Ja, självklart är det den som köpt en säck, ställt den där och sedan som steg tre, ska ”beställas bort”, som det står tryckt på säckarna.

Men när det inte funkar, när en mindre nogräknad entreprenör, bostadsrättsförening eller privatperson helt enkelt struntar i att beställa och betala för bortforsling?

– Då får trafikkontoret tyvärr stå för bortforslingen i de fall man inte kan hitta den som ställt ut säckarna. Men först ska det bollas med polisen så det kan ta fyra till åtta veckor innan vi kan agera, säger Malinda Flodman, pressansvarig vid trafikkontoret.

Hon tipsar också om appen ”Tyck till” som finns för nedladdning från Stockholm stads webb.

Flera autosvar

Peter Siepen suckar lite lätt när appen nämns.

– Ja, vi har anmält detta tre gånger via appen och får ett autosvar varje gång, men inget har hänt, säckarna står ju kvar.

”Trafikkontoret flyttar endast i undantagsfall bort byggsäckar som dumpats på gatan. Det sker om de utgör en akut fara för tredje man eller en sanitär olägenhet. Att ställa ut en byggsäck kräver ett polistillstånd, och ansvaret att ta bort dem ligger på den som ställt ut den. Personer som ställer ut byggsäckar olovligt begår ett brott mot ordningslagen.” står det bland annat i det automatiska svar Peter fått vid anmälan.