FÄRSK FÖRFATTARE. Siduri Poli, som är känd som superentreprenören som var med och startade Changers hub i Alby, debuterar som författare i sommar. Foto: Bokförlaget Forum

Siduri Poli debuterar med underdog-manifest

På vägen från uppväxten i Botkyrka till en av landets största entreprenörstalanger har Siduri Poli stött på både rasism och diskriminering. Nu bokdebuterar hon med boken hon själv hade behövt läsa när hon startade sin resa.

  • Publicerad 15:34, 25 jun 2020

Det var bra att ladda upp med en månads ångest

Siduri Poli, 32, har precis skickat in de, förhoppningsvis, sista textkorrigeringarna till förlaget. Senare i sommar lanseras ”Hur du lyckas i en vit värld”.

– Jag skrev boken jag själv hade velat läsa när jag själv klättrade i min karriär. Hade den här boken funnits när jag växte upp hade den hjälpt mig otroligt mycket. Boken är ett sätt att, utöver det jag redan gör, hjälpa fler oetablerade talanger som vill lyckas, säger Siduri som själv läst många självhjälpsböcker om hur man driver på sin karriär, men aldrig hittat en bok som varit helt riktad mot henne.

Uppväxt i Botkyrka med assyriska föräldrar som flydde från Turkiet har Siduri stött på både rasism och diskriminering när hon slagit sig fram som ung superentreprenör, företagare och föreläsare. Boken är främst för personer som henne, ”underdogs” som inte är födda med de bästa förutsättningarna.

– För dem vill jag att min bok blir en vän genom karriären. Men jag hoppas även att boken öppnar ett fönster och ger nya perspektiv för de som lever i majoritetssamhället. Att folk kanske får nya insikter om sina egna privilegier, säger hon.

Ångest i en månad

Det var långt ifrån någon självklarhet att Siduri skulle lyckas skriva en bok. Efter att hon skrivit kontrakt med förlaget fick hon ångest och gjorde ingenting på en månad. Det blev inte lättare av att hon precis blivit mamma och ”hela livet vände 180 grader”. För att kunna skriva flyttade hon temporärt hem till sina föräldrar i Tumba.

– De fick hjälpa mig, och när min son Ilo sov skrev jag. Det var bra att ladda upp med en månads ångest. När jag väl satte mig ner och började skriva ville jag inte sluta. Jag ville bara få ur mig alla historier jag bar inom mig. Jag har haft boken inom mig väldigt länge. Mycket handlar om vad jag själv gått igenom, vilka misstag jag gjort och vilka problem jag stött på under vägen, säger Siduri.

Många kriser

Efter 20 dagar hemma hos föräldrarna var boken klar. Den kan enligt Siduri sammanfattas som ett ”manifestet med superkonkreta råd för underdogs”.

– När det kommer till karriären har jag gått igenom många kriser, det var det jag ville få ur mig för att läsaren ska slippa trampa på de minor jag råkat gå på, säger Siduri.

20 dagar. Siduri skrev "Hur du lyckas i en vit värld" på 20 dagar. Foto: Bokförlaget Forum

Siduri Poli

Yrke: Entreprenör, föreläsare och nu författare. Medgrundare till Changers hub i Alby.

Ålder: 32.

Aktuell med: "Hur du lyckas i en vit värld" som lanseras 26 augusti.

Bor: Odenplan och Tumba.

Familj: Sambo och sonen Ilo, tio månader.

Bästa sommartips: Åk till Lida eller Brotorpsbadet. Sveriges bästa badplatser.

Ska göra förutom att bada: Läsa in ljudbok och lansera bok

Visa merVisa mindre