Anna Hedtjärn Wester. Foto: Louise Kristoffersson

Sidenväveri på Repslagargatan har varit hovleverantör i 175 år

Trots det regniga och ruggiga vädret fanns det som vanligt massor att göra på stan. Vi klev in på ett ganska okänt, men spännande, museum där Anna Hedtjärn Wester är chef.

  • Publicerad 17:02, 9 nov 2019

K A Almgrens sidenväveri ligger på Repslagargatan, den där lilla stumpen som går parallellt med Götgatsbacken ett kvarter närmare Mariatorget. Här står vävstolarna kvar ända sedan de införskaffades för 140 år sedan. Och längs väggarna står spolar med skimrande silkestråd i alla möjliga färger.

I dag firades att väveriet varit hovleverantör i hela 175 år.

– Det finns ingen som varit hovleverantör så länge, säger chefen för väveriet Anna Hedtjärn Wester stolt.

På 1870-talet var verksamheten som störst. Då arbetade 280 personer, de flesta kvinnor, i väveriet och verksamheten fick sprida ut sig till både Sankt Paulsgatan och Ragvaldsgatan för att få plats. 196 vävstolar var igång. 

Sidentråd på spolar.

– Då jobbade väverskor, varperskor, vinderskor och franserskor här, yrkeskategorier som är försvunna i dag. Det var en stor kvinnoarbetsplats.

Det är fantasieggande att gå genom salarna där de tunga vävmaskinerna står och föreställa sig hur det var när ruljansen var i full gång. Då varade arbetsdagen från sju på morgonen till sju på kvällen och det måste ha varit både varmt, trångt och dammigt.

K A Almgren köpte in vävstolar som vävde jacquardmönster på hålkort – det första steget mot moderna datorer.

I dag arbetar en enda halvtidsanställd väverska på K A Almgrens.

– Men vi behöver egentligen fler för att det inte ska bli så sårbart. Jag hoppas att vi ska kunna utveckla verksamheten så att vi kan bli större. Inte minst tycker jag att skolorna ska komma hit. Varenda årskurs åtta som läser om industrialismen borde komma och kolla hur det ser ut. Det här är ju en levande miljö, inte bara en kuliss.