Östermalmsbo. I dag bor biståndsmyndigheten Sida vid Gärdet på Östermalm. Foto: Andreas Enbuske

Sidas flytt till Botkyrka ställs in

Den kritiserade flytten av biståndsmyndigheten Sida från Östermalm till Botkyrka blir inte av. Det meddelar regeringen i dag. I stället börjar jakten på en lokal i en annan förort till Stockholm.

  • Publicerad 15:37, 11 jun 2020

Flytten av biståndsmyndigheten Sida från Gärdet på Östermalm till Botkyrka kommun hyllades från lokalt håll när nyheten presenterades i början av 2018.

– Min bedömning är att Sida kommer att vara på plats i Botkyrka om två till 2,5 år. Det är den största händelsen för kommunen hittills under 2000-talet, sa kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) till BotkyrkaDirekt då.

Men sedan dess har flytten kantats av kritik. Bland annat eftersom det visade sig att Botkyrka inte hade några lediga lokaler för en myndighet med 500 anställda.

– Jag tror även regeringen inte riktigt insåg att det faktiskt inte fanns någon befintlig kontorslokal i Botkyrka. Det gör att det blir mer krångligt förstås, sade Rebecka Orrenius Alffram, projektledare för flytten på Sida, till Omvärlden i januari 2019.

Ger upp på Botkyrka

Nu verkar regeringen ha gett upp på tanken om Botkyrka kommun. Men tanken om att flytta till förorten, för att bidra till "socioekonomisk utveckling utanför Stockholms innerstad", lever kvar.

"Att finna ändamålsenliga lokaler i det befintliga lokalbeståndet i Botkyrka kommun har inneburit svårigheter. Med det nya beslutet möjliggör regeringen för Sida att verkställa omlokaliseringen inom rimlig tid från kostsamma lokaler i innerstan till ändamålsenliga och mer resurseffektiva lokaler i en av Stockholms förorter", skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Ebba Östlin har reagerat på beskedet med besvikelse och förvåning. Hon menar att hon hela tiden har varit öppen med att det inte har funnits tomma lokaler. I stället har hon presenterat förslag på hur nya lokaler skulle kunna byggas.

– Sida har inte velat gå till botten med de alternativ som finns. Det finns flera exempel där statliga myndigheter tillsammans med kommuner och privata aktörer lyckats bygga nya lokaler. Min bild är att de inte har velat. Då har det här varit ett enkelt sätt komma undan, att säga att inte finns lokaler, säger Ebba Östlin.