Östermalm. I dag bor biståndsmyndigheten Sida på Valhallavägen intill Gärdet. Foto: Fredrik Persson/Henrik Lindstedt

Sida: Lagen tillåter inte nybygge i Botkyrka

Botkyrkas kommuntopp Ebba Östlin (S) var inte nådig i sin kritik när Sida i går gav upp jakten på lokaler för ett nytt huvudkontor i Botkyrka. "Min bild är att de inte har velat", sade hon. Men det stämmer inte alls menar Marie Ottosson, överdirektör på Sida.

  • Publicerad 14:26, 12 jun 2020

Sedan 2018 har biståndsmyndigheten Sida letat efter nya lokaler för sitt huvudkontor i Botkyrka. Det var regeringen som fattade beslutet i samband med en flytt av flera stora myndigheter från Stockholms innerstad och ut i landet.

Men i går, den 11 juni, meddelade regeringen att Sidas försök har misslyckats och därför får utvidga sitt sökområde till hela Stockholms län utanför Stockholm. Kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, Ebba Östlin (S), var mycket besviken över beskedet och var snabb att kritisera myndigheten.

– Sida har inte velat gå till botten med de alternativ som finns. Det finns flera exempel där statliga myndigheter tillsammans med kommuner och privata aktörer lyckats bygga nya lokaler. Min bild är att de inte har velat. Då har det här varit ett enkelt sätt komma undan, att säga att inte finns lokaler, sade Ebba Östlin efter beskedet.

Vägs ände

Att Sida inte skulle ha försökt hitta en lösning är något Marie Ottosson, överdirektör på Sida, vänder sig emot.

– Jag förstår att det här kommer som en besvikelse, att vi inte har hittat en lokal. Det tycker vi också är jättetråkigt. Vi har jobbat stenhårt för att hitta en lokal att flytta till. Vi har varit fast övertygade om att leverera på regeringsbeslutet. Men vi kom till vägs ände, säger Marie Ottosson.

Ebba Östlin menar att hon har varit tydlig från dag ett med att det inte har funnits några tomma lokaler i kommunen. I stället har Botkyrka presenterat möjliga tomter där Sida skulle kunna bygga ett nytt huvudkontor.

Inte lagligt

Enligt Marie Ottosson har utomstående experter dock kommit fram till att Sida inte får upphandla en byggentreprenad för att få till ett nybygge, enligt lagen om offentlig upphandling.

– Vi har varken mandatet eller kompetensen att genomföra en byggentreprenad. Vi är bra på bistånd, men inte sådana här saker.

Ebba Östlin pekar på Järfälla kommun som tecknat ett avtal med Polismyndigheten om ett nytt polishus. Vad skiljer Sida från andra myndigheter som bygger nytt?

– Jag kan inte svara på hur andra myndigheter har gjort och tänkt. Det jag vet och står för är att vi har utrett alla möjligheter som finns, dels lediga lokaler och om någon möjlighet har funnits att bygga. Där är bedömningen från flera experter att den möjligheten har inte Sida.

När jakten på Sidas nya lokaler går vidare poängterar både Ebba Östlin och Marie Ottosson att Botkyrka inte är uteslutet. Sökandet har bara utvidgats.

Enligt Marie Ottosson finns det i dag inga tilltänkta platser.