Ebba Östlin (S), Botkyrkas kommunalråd, och biståndsminister Isabella Lövin (MP). Foto: Stefan Källstigen

Sida flyttar 500 jobb till Botkyrka

Myndigheten Sida flyttar drygt 500 jobb till Botkyrka, meddelar regeringen och Botkyrka kommun. Biståndsministern nämner flytt till röda linjen. – Jag är väldigt glad, säger Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande.

  • Publicerad 08:30, 22 jan 2018

Drygt 500 jobb på biståndsmyndigheten Sida ska flytta till Botkyrka. Det berättade Isabella Lövin (MP), biståndsminister, och Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, på en presskonferens på måndagen. Botkyrka kommun bedömer att myndigheten kan vara på plats om 2-2,5 år.

Är det röda linjen som gäller?

– Det är röda linjen. I dag befinner sig Sida på Valhallavägen vid Karlaplan. Det blir längre resväg för en del anställda men kanske också kortare för några, säger biståndsminister Isabella Lövin.

Ebba Östlin (S) och Isabella Lövin (MP) på presskonferensen i Tumba.

Lite senare säger hon dock till Mitt i att södra Botkyrka inte är uteslutet och att inget är bestämt. En utredning ska vara klar i augusti.

”En av de bästa dagarna”

Kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin är väldigt glad.

– Det här en av de bästa dagarna sedan jag tillträdde som kommunstyrelsens ordförande, säger Ebba Östlin till Mitt i.

Kan Södra Porten vid infarten till norra Botkyrka bli platsen för Sida?

Jobb för restauranger och kaféer

På presskonferensen som hölls i Xenters lokaler i Tumba berättade hon att etableringen sannolikt kommer att innebära ännu fler jobb än de 500 som Sida flyttar.

– Det kommer att bli viktigt för både handel och restauranger. Det kan också locka till sig andra organisationer som vill ligga nära dem, säger Ebba Östlin.

Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka.

Karriär för Botkyrkabor

Ebba Östlin nämner att det talas 165 språk i Botkyrka och att en del Botkyrkabor kan komma att se Sida som en karriärmöjlighet.

– Jag är glad att det är just Sida, säger Ebba Östlin.

Var i Botkyrka?

Var i Botkyrka myndigheten ska ligga är ännu inte klart. Och inte heller när flytten blir av. Men Isabella Lövin nämner längs röda linjen vilket betyder norra Botkyrka. Kommunstyrelsens ordförande säger att kommunen tittat på lokaler men att några sådana ännu inte finns.

Sida ligger i dag i lokaler på Valhallavägen inne i stan.

Södra Porten nämns

Sida kommer antingen flytta in i befintliga lokaler eller bygga nytt. Ett möjligt område att bygga nytt i kan mycket väl vara vid det nya området Södra Porten i norra Botkyrka. Här är det tänkt att bli ett handels- och företagsområde med 4 000 nya jobb.

– Södra Porten ska vara klar 2020 eller 2021, säger Ebba Östlin under presskonferensen utan att för den skull säga rakt ut att det är ett potentiellt område för Sida.

En annan möjlig plats skulle kunna vara på tomten vid Brunna IP där det ännu inte blivit klart med något lyxhotell.

”Största sedan miljonprogrammet”

Enligt Ebba Östlin är Botkyrka inne i en mycket spännande fas i utvecklingen. Hon nämner också 4 000 nya bostäder fram till 2020.

– Det är de största förändringarna sedan miljonprogrammet, säger hon.

Bara polis och servicekontor i dag

Isabella Lövin tycker att det är viktigt med flytten.

Isabella Lövin (MP), biståndsminister i Tumba.

– Det ska finnas en statlig närvaro i alla delar av landet, också i Stockholms ytterkommuner. I Botkyrka är det väldigt låg statlig närvaro i dag. Det finns ett servicekontor här i dag, polisen finns här, men annars finns inga statliga institutioner, säger Isabella Lövin.

Artikeln uppdateras!