UNDER. Stig-Inge B. är eller var en udda och vänlig figur, som levde i Solna Centrums undre värld. Foto: Leif Oldenburg

Sibbes mystiska jular under centrum

  • Publicerad 22:53, 6 dec 2018

På självaste julaftonen fick Sibbe en extra lön för allt han hade hjälpt till med

JUL. Kanske var det vid en sådan här lastkaj som Solnaborna lämna sina julgåvor till Sibbe.

Stig-Inge B. är eller var en udda och vänlig figur, som levde i Solna Centrums undre värld. Garaget, lastkajerna och andra skrymslen. Hans liv och leverne är delvis höljt i dunkel och fyllt av frågetecken.

Sedan den förra krönikan om Sibbe, har jag haft kontakt med olika personer som känner till Sibbe och hans sätt att leva. En del vill inte berätta allt och det gör historien om honom ännu mer spännande. Frågetecknen vill gärna bli utropstecken. Sanningar eller bara halvsanningar?

Dessa personer har verifierat det jag tidigare skrev om Sibbe. Bland annat så berättas det om hans ekonomi och hans sätt att överleva genom åren. Sibbes finansiella läge var det inga större problem med. Vilket många trodde. Han klagade aldrig på något och ingen klagade på honom.

Hemlig plats

När Sibbe skulle flytta sitt bohag från Råsunda fotbollsstadion till Solna Centrum, uppstod vissa problem. Dessa problem bestod i att Sibbe inte visste exakt var han skulle slå ner sina bopålar i underjorden under Solna Centrum. Det krävdes viss rekognoscering. Han hittade två bra platser. Det ena var ett bra och första alternativ och det andra var inför ”kompisarna” det officiella boendet. Han fick nämligen hjälp att flytta sitt inte allt för stora bohag, av dessa ”kompisar”. De var inte alltid så pålitliga.

Flyttlasset bestod av en sliten resväska innehållande diverse klädesplagg. En sovsäck och ett mindre tält med dito tillbehör ingick i flyttlasset.

– Kan vara bra att ha, ansåg Sibbe, på frågan vad han skulle ha det till.

En stor jutesäck fylld med okänt material. Hans ryggsäck var han mycket försiktig med, vilket gjorde ”kompisarna” nyfikna.

– Det är mitt kontor, sa Sibbe och snäste av vidare frågor.

Vid ankomsten till den officiella boplatsen, så tackade Sibbe för hjälpen och rullade ut sin sovsäck. Senare på natten så flyttade han till sin undangömda och bästa boplats, vilket lurade ”kompisarna” ordentligt. Frågan om var den låg förblev obesvarad.

Julen 1968 agerade Sibbe tomte, med en komplett tomtedräkt och sin jutesäck.
Julgransförsäljarna hade intagit sina revir runt centrum. Kommersen gick som vanligt mycket bra.

Sibbe fick en idé, kan dessa krämare så kan jag. Så under några nätter innan julveckan så besökte han dessa försäljningsplatser. Han ”lånade”, som han alltid sa, ett flertal granar hos varje granförsäljare. Bevakningen vid denna tid var ganska bristfällig. På dagarna efter de nattliga utflykterna, så agerade alltså Sibbe tomte på sitt egna sätt. Han stod med sina granar på parkeringen nära systembolaget, även kallat ”Kapsylgränd” i lokal folkmun.

– Halva priset på granarna idag, hojtade Sibbe.

Granarna tog slut ganska fort. Den vanligaste köparen var en kund från Systembolaget, som kom med klirrande kassar till sin bil på parkeringen. Där stod Sibbe och lockade med fina granar till bra pris.

– Varför inte, tänkte köparen, när jag ändå är här.

Julgåvor

Sibbe hjälpte självklart till att stuva in granen bland julklappar och julsprit.
Det fanns också andra sätt att tjäna lite extra på. Då Sibbe inte var helt omusikalisk så satt han i sin tomtedräkt mellan Svanströms bok & pappershandel och Systembolaget och spelade enkla julmelodier på ett litet dragspel. Så bra lät det nog inte, men slantarna trillade ner i kaffeburken.

Det fanns ytterligare andra sätt att hjälpa till. Herr Eriksson som hade städentreprenaden i Solna Centrum kände Sibbe. Till jul skulle det alltid vara skottat på de stora ytorna. Det skötte Erikson själv med sina maskiner. Men trapporna upp mot Slaktarbacken måste handskottas. Det ordnade Sibbe på nätter och fick hygglig ersättning för utfört arbete.

På självaste julaftonen fick Sibbe en extra lön för allt han hade hjälpt till med under året i det tysta. De som gillade honom och de som trodde sig känna honom visste var gåvorna skulle lämnas, alltid på dagtid.

Platsen låg under en av alla lastkajer i Solna Centrums underjord. Julklapparna bestod oftast av ätbart och drickbart. Självklart också kläder och skodon av olika slag.

Detta pågick under många år och jular, så länge Sibbe orkade med sina upptåg och andra insatser. Det var jul i Solna Centrum även på den tiden.