Sherlock Holmes tar plats på scenen i Skärholmen

Idag, fredag, är det urpremiär på ungdomsteaterföreställning Sherlock Holmes Det vita hjärtat på Stadsteatern i Skärholmen. – Det är en spännande deckargåta och samtidigt en brännande politisk föreställning, säger regissören Carolina Frände.

  • Publicerad 10:03, 22 feb 2019

Föreställningen är nyskriven, men inspirerad av originalet, och börjar med att Sherlock Holmes får oväntat besök av en tidigare slav som arbetar inom gummihandeln mellan England och Kongo och nu har fått ett paket med ett obehagligt innehåll och känner sig hotad.

– Vi har skrivit en helt ny Sherlock Holmes historia om tiden runt förra sekelskiftet. Imperietiden bygger helt på en kolonial maktordning, där länder i nord använder länder i syd som resursskällor och far hårt fram i de länderna. Och det lever vi ju fortfarande med, säger Carolina Frände.

Maria Sundbom som Sherlock Holmes och Christopher Lehmann som Dr. John H. Watson.

Mysteriet utspelas i London men handlar om det som försiggår i Kongo.

– Utvinningen av gummi innebar ett folkmord på kongoleser där miljoner avrättades. Vi försöker skriva historien om hur det gick till, säger Cecilia Frände.

Varför har ni valt det temat?

– Vi är intresserade av maktrelationer och funderar på vad som händer i världen nu. Vilka konsekvenserna kolonialismen har för hur vi hanterar olika delar av världen idag.

Vad hoppas ni väcka för diskussioner bland de ungdomar som ser föreställningen?

– Strukturella diskussioner om hur vi hanterar relationerna mellan olika delar av världen och om människors värde. Om det finns förutsättningarna att leva och verka i andra delar av världen eller om man måste ge sig av därifrån.

Föreställningen har redan spelats för referensgrupper av ungdomar. Vad har ni fått för reaktioner från dem?

– De tonåringar vi möter är 16, 17 och 18 år och de är väldigt medvetna om vad kolonialism innebär. Se säger ofta ”Men sådär är det väl fortfarande, det är väl ingen större skillnad, bara att vi inte har ett utbyggt kolonialsystem”, säger Carolina Färnde.

Som exempel lyfter många av de ungdomar de träffar upp rasism och ekonomisk ojämlikhet.

Föreställningen ifrågasätter även själva karaktären Sherlock Holmes.

Sherlock Holmes Det vita hjärtat vänder sig till ungdomar från 16 år och har premiär fredag 22 februari på Stadsteatern i Skärholmen.