Vi träffar Shayma Kibirige och Nour Hmamal på Annerstaskolans skolgård. Det var här de började spela basket – och fortfarande ofta spelar. Särskilt under varma sommarkvällar.

– Då kan vi vara här till elva på kvällarna och spela. Ibland går vi hit efter träningen också och fortsätter, säger Nour.

De bor ett stenkast bort och går i samma klass, första året på samhällsvetenskapligt program på Thorildsplans gymnasium. Och de spelar basket tillsammans i Huddinge basket.

Nour har ofta rollen som point guard, vilket är den som driver spelet, och Shayma spelar oftast center. Från och med den här terminen spelar de i damlaget – trots att de bara är 16 år. De flesta lagkompisarna är i 20-årsåldern.

– Vår tränare sa att vi borde gå upp en nivå och spela med damlaget. Vi blev överraskade, men väldigt glada. Vårt mål har ju varit att spela i basketettan, säger Shayma.

Basket är deras liv

Att de började spela basket i fjärde klass var mest en slump.

– Vi hade ingen sportaktivitet efter skolan. Min mamma såg att det fanns ett basketlag i närheten och vi åkte dit och provtränade. Och vi fastnade, berättar Shayma.

Nu tränar de tre gånger i veckan, två i Skogås och en i Stuvsta, och helgerna fylls av matcher. Ett tag tränade de ännu mer.

– Vi fortsatte att träna med vårt 04/05-lag, då blev det fem gånger i veckan, ibland dubbla träningar. Det blev för mycket. Vår tränare sa till oss att vi inte kan träna så mycket, säger Nour.

Utöver skolan tar basketen redan all deras tid. Men det är precis som de vill ha det.

– Det var jättejobbigt under corona när vi inte fick träna och hade så mycket tid över. Det är väldigt kul att det är igång igen, säger Shayma.

Spelade basket med barn på sommaren

Under sommarlovet spelade de basket med barn på basketplanen intill Annerstaskolan, vilket arrangerades av HANG.

– Det var drop in, alla som ville fick vara med. Vi spelade till och med mot några poliser, vi vann, säger Shayma och skrattar.

De yngre tjejerna ser upp till dem, precis som de sett upp till spelarna i damlaget.

För några år sedan drev Huddinge basket genom en av sina spelare igenom en regeländring. Enligt Fiba (International basket federation) var det inte tillåtet att spela i hijab – men det är det nu.

– Det är häftigt att lilla Huddinge basket påverkade en regel som finns globalt i en sport med en halv miljard utövare, säger Jonas Morin, tränare och ordförande.

Han menar att det inte är en tillfällighet att just Huddinge drev frågan.

– Jag tror att vi har lika många nationaliteter i laget som det finns spelare. Det är väldigt roligt.

Mammorna största supportrarna

För Shayma och Nour är mammorna deras största supportrar. De är med på alla matcher.

– Pappa och min bror gillar fotboll. Men mamma är alltid med, hon pushar mig och analyserar matcherna, säger Nour.

De siktar högt och drömmer om att spela med landslaget. Det är passionen för sporten som gör att de är beredda att offra mycket.

– Det bästa är gemenskapen, att vara ett lag. Och sporten i sig, säger Nour.