Kusinerna Sana, Dia och Lana tänker se till att Shayans namn lever vidare. Foto: Claudio Britos/Privat

Shayans familj kräver att våldet stoppas

Fem dagar i sorg, tårarna börjar ta slut. Men kampviljan finns kvar. Shayan Gaffs familj vägrar låta hans död vara förgäves. Nu vill de sprida hans namn för att få stopp på skjutningarna.

  • Publicerad 18:10, 26 okt 2018

"SÄG HANS NAMN".

Uppmaningen läggs ut på Instagram av Dia Gaff, dagen efter att hon såg sin kusin Shayan Gaff, 22, skjutas till döds i Segeltorps centrum. De var på väg från en restaurang där de brukade röka vattenpipa då en än så länge okänd gärningsman kliver fram och avlossar flera skott.

Polisen säger att mycket tyder på att Shayan Gaffs mördare tog miste och sköt fel person.

– Alla som blir skjutna är inte kriminella. Vi vill uppmärksamma vilken bra människa han var, att han var oskyldig, säger Dia Gaff.

Vi träffar kusinerna Lana, Sana och Dia på en bänk utanför Shayans bostad i Älta. Strax intill fladdrar gravljusens lågor i vinden. Det är fjärde kvällen efter att Shayan sköts till döds och det är familjens fjärde minnesstund. Den här kvällen med den närmaste familjen.

– Det är fortfarande svårt att förstå. Uppe i det där fönstret brukade han sitta och titta ner på en när man kom. Det känns som att han ska komma ner och öppna dörren när som helst.

De från gatan har ingen talan. Vår röst kommer inte höras. Politikerna måste säga hans namn.

Foto: Claudio Britos

Politikerna måste säga hans namn

De tre kusinerna huttrar. Det är kallt ute och de har slut på tårar. Men deras kamp har precis börjat.

– Shayan ska bli en väckarklocka för alla så att de vaknar upp och inser att det här måste ta slut, säger Sana.

– Shayan Gaff, en helt oskyldig människa, med hans namn tänker vi sätta stopp för det här, så att han inte bara blir en i statistiken, säger Lana.

Kusinerna ser de här kommande veckorna som en möjlighet. Just nu har de strålkastarna riktade mot sig, det här är deras lilla chans att höras och de tänker inte låta Shayans död falla i glömska.

De vill få politikerna att säga Shayans namn.

Om Nils från Östermalm hade skjutits hade politikerna direkt varit framme.

– De från gatan har ingen talan. Vår röst kommer inte höras. Politikerna måste säga hans namn. Men de har aldrig varit med om det här själva, det känns som att de sitter och spekulerar. De tar upp annat som inte har någonting med det här att göra, som att stänga gränser och stoppa invandringen. Hjälper ni de som bor i förorten så skulle inte det här ske. Enklare än så blir det inte, säger Lana.

– Om Nils från Östermalm hade skjutits hade politikerna direkt varit framme.

De tror att det dödliga våldet beror på segregation och bristen på integration.

– Man borde sprida ut folk och blanda alla nationaliteter. Det finns skolor med lärare som knappt kan svenska. Hur ska de lära sig?

–  Killar från orten har svårt att få jobb. De ser ingen annan utväg, för de kommer inte få pengar på något annat sätt. Om de känner att samhället är emot dem, då tänker de att de ska vara emot samhället. 

Kommer ni orka fortsätta kampen mot våldet när det här har lagt sig?

–Det kommer vara svårt men vi måste fortsätta, vi måste orka. Just nu är vi lite svaga, men det finns folk runt oss som krigar.

Efter fem dagars sorg krävdes lite lek och skratt för att lätta på trycket. Foto: Claudio Britos

En politiker har hört av sig till familjen än så länge. Två mödrar som förlorat sina söner i dödsskjutningar har hört av sig: Carro Sinisalo, mamma till Robin som sköts i Akalla, och Maritha Ogilvie Fredriksson, mamma till Marley som sköts i Vårby gård. De är en del av ett nystartat initiativ som syftar till att få stopp på våldet.

Vill inte minnas honom med sorg

Vi står utanför Shayans port. Kusinerna pekar ut hans Älta. Fotbollsplanen där de alltid spelade fotboll som barn. Platsen där de i somras hade grillfest med alla Shayans kompisar och sedan satt uppe och snackade till 08 på morgonen.

– Vi vill inte bara minnas honom med sorg, säger Sana.

Shayan pluggade till lärare och hade precis fått ett deltidsjobb på apoteket. Han drömde om att flytta hemifrån, skaffa en hund och bilda familj. Han hade alltid blicken riktad framåt.

Shayans bror och Dias syster kommer förbi med alla de yngsta släktingarna. De skämtar och skrattar lite för att lätta på trycket. Snart ska de tillbaka upp till föräldrarnas sorg.

– Man ser hur ont de har. De gråter konstant. Man hör att det gör ont. De vet inte var de ska ta vägen. 

Insamling i Shayans namn

I veckan startade en av Shayans vänner en insamling i hans namn. I skrivande stund har insamlingen fått in drygt 92 000 kronor.

– Tanken är att det ska gå till begravningen i första hand. Men vi vill också göra något fint för honom på hans födelsedag. Han skulle fyllt 23 år den 2 november. Han sa alltid att hans födelsedagar var misslyckade, det ska inte den här bli.

THÅSTRÖM: Sorgen över Shayan måste vändas till kamp

Sorgen över skjutna söner vänds till kamp

Vännerna sörjer efter dödsskjutning

Skjutning i Segeltorp har ingen koppling till skolan

Polisen: Fel person kan ha skjutits i Segeltorp

Foto: Claudio Britos