Shayan kan ha förväxlats med mordoffer i Hallonbergen

I oktober förra året sköts lärarstudenten och Nackabon Shayan Gaff, 22, till döds i Segeltorps centrum. Nu åtalas den sedan tidigare häktade 25-årige Huddingebon för mordet. Han kan enligt åtalet knytas till både flyktfordonet – en scooter – samt mordvapnet. – Mordoffret var troligtvis inte det tilltänkta offret, säger kammaråklagare Anna Stråth i ett pressmeddelande.

  • Publicerad 09:02, 28 maj 2019

Den 25-åring som sedan december suttit häktad för mordet på Shayan Gaff den 21 oktober 2018 åtalas nu för mord.

Det framgår av åklagarens stämningsansökan som lämnats in till Södertörns tingsrätt under tisdagsmorgonen.

Sköts ihjäl med automatvapen

Mannen förnekar brott. Enligt åtalet ska Shayan Gaff ha skjutits med minst 12 skott – på nära håll och med ett automatvapen.

Flertalet träffade honom bakifrån och i överkroppen.

– Det finns ingenting i utredningen som tyder på att det fanns en hotbild mot vare sig den mördade mannen eller hans kusin. Mordet är högst sannolikt en felskjutning, det vill säga mordoffret var troligtvis inte det tilltänkta offret, säger kammaråklagare Anna Stråth vid åklagarkammaren i Södertörn i ett pressmeddelande.

Kan knytas till mordvapnet

Shayan Gaff lämnade en restaurang i Segeltorps centrum tillsammans med sin kusin när skytten körde upp bakifrån på en scooter. Skytten avlossade flera skott och körde sedan iväg. Scootern hittades senare i ett lägenhetshus i Vårby gård. Mordvapnet hittades under mopedens sadel.

Enligt åtalet kan 25-åringen knytas till såväl scootern som till vapnet genom teknisk bevisning. Det finns också flera vittnen till skjutningen – bland annat Shayans kusin. Det är också hon som först ringer till SOS – då Shayan fortfarande var vid liv. Enligt åtalet led Shayan ”avsevärt”.

Åtalas för mordförsök på kusinen

25-åringen åtalas utöver mordet även för försök till mord, alternativt framkallande av fara för annan avseende kusinen.

Han åtalas även för grovt vapenbrott, vilket ska ha skett vid ett annat tillfälle.

Det tilltänkta offret mördas

Polisen gick tidigt ut och berättade att de misstänkte att Shayan dödats av misstag.

Enligt åtalet ska det tilltänkta offret ha skjutits ihjäl den 12 november 2018 – tre veckor efter mordet på Shayan – då två personer sköts i en bil i Hallonbergen.

– Jag gör bedömningen att det var en felskjutning i Segeltorp, och det finns omständigheter som talar för att en av personerna som mördades i Hallonbergen kan ha varit det tilltänkta offret när Shayan Gaff mördades. Jag säger inte att det är högst troligt sannolikt att det är så, utan att det finns omständigheter som talar för det, säger åklagaren Anna Stråth till Mitt i.

Som bevisning för påståendet ska en släkting till Shayan ha fått ett Facebook-meddelande om att mannen som dödades den 12 november var det tilltänkta offret i Segeltorp. De båda offren är enligt åtalet lika och det finns förväxlingsrisk.

– Jag förväntar mig en fällande dom, annars hade jag inte väckt åtal. Jag ser bevisningen som stark, säger Anna Stråth.

En skötsam person

Mordet på Shayan Gaff väckte stor uppmärksamhet – särskilt med tanke på att skjutningen misstänks vara ett misstag.

Shayan Gaff studerade till lärare och jobbade extra på ett apotek. Enligt anhöriga och polisen fanns det inga som helst bevis för att Shayan skulle ha sysslat med någon kriminell aktivitet.

Det finns heller ingen som helst koppling mellan Shayan och den 25-åring som nu står åtalad.

Amir Amdouni är advokat till den åtalade 25-åringen. Han säger att hans klient inte ska ha haft något med dödsskjutningen att göra.

– Nej, han förnekar brott. Han har lämnat förklaringar till varför hans DNA påträffats, säger Amir Amdouni.

Ett preliminärt datum för rättegången är den 12 juni.