I gruppen finns flera länder och världsdelar representerade. De kommer från Irak, Chile, Marocko, Iran, Peru och Grekland. Foto: Elin Angvarson

SFI-gänget i Sumpan har stöttat varandra genom allt i snart 20 år

År 2000 var de nyanlända i Sundbyberg. Nu, snart 20 år senare, har alla i ”SFI-gänget” jobb och familj. Gruppen har hjälpt varandra att bli en del av det svenska samhället. På köpet har de fått en ovärderlig vänskap som aldrig tycks ta slut.

  • Publicerad 05:00, 29 nov 2019

År 2000 flyttade sju personer från olika länder till Sverige. De kämpade för att hitta bostad, sökte jobb – och började SFI.

Deras vägar korsades i några lokaler vid Lötsjön i Sundbyberg, där de lärde sig sina första ord svenska. Trots att de knappt förstod varandra insåg de att de hade något alldeles speciellt.

– På något sätt gillade vi alla varandra, och eftersom vi verkligen ville prata med varandra var vi ju tvungna att lära oss svenska, säger Anna Mikaelsson från Grekland.

”SFI-gänget” som träffades i Sumpan år 2000 består av Nadia Amirpour, Jassmin Pairawan, Miguel Prado Andrade, Anna Mikaelsson, Halima Faouzi Hadar och Sandra Aurgrunn. (från vänster till höger) Zaineb Al-sollom är inte med på bild, men hon är också med i gänget. När de först träffades bodde alla i Sundbyberg. I dag har några av dem flyttat till andra delar av Stockholm.

Har pushat och stöttat varandra

Under ”SFI-gängets” snart 20 år i Sverige har de tagit olika vägar genom livet, ändå har de alltid hållit ihop och stöttat varandra.

När det var tufft att hitta bostad hjälptes de åt och stöttade varandra. När det var svårt att hitta jobb pushade de varandra och delade med sig av tips. I dag har alla i gänget fått jobb och familj.

”Vi är som familj”

Gruppens värme och kärlek för varandra är uppenbar. De skrattar hjärtligt med varandra och när någon pratar lyssnar de andra med glittrande ögon.

– Ingen av oss hade ju släktingar eller familj när vi kom till Sverige, så vi hittade en trygghet i varandra och vi är som familj och släktingar, säger Anna Mikaelsson.

De andra nickar. Miguel Prado Andrade från Peru har tårar i ögonen när han berättar vad de andra betyder för honom.

– Vi har delat lyckliga och olyckliga stunder tillsammans, det är så bra att vi har varandra, säger han.

Gamla bilder från när SFI-gänget började träffas.

Hoppas kunna dela äldreboende

Nästa år, 2020, hoppas gruppen kunna fira något slags 20-årsjubileum tillsammans.

Och de är helt samstämmiga när de gäller framtiden. De kommer absolut fortsätta träffas, som de gör i dag.

– Vi hoppas kunna bo på samma äldreboende i framtiden, vi måste fortsätta ses när vi är pensionärer, säger Halima Faouzi Hadar från Marocko.

Hyllar SFI-läraren Ingela

Gänget vill gärna lyfta fram hur viktig sammanhållningen varit för dem när de integrerats i Sverige. De önskar att fler nyanlända i Sverige ska få samma möjlighet som de fick.

Hela gruppen är övertygade om att nyckeln till integration är att lära sig språket, ha tydliga mål i livet och att skapa sig ett socialt nätverk.

Men det finns också en person de vill hylla. Deras gamla SFI-lärare de hade år 2000 – Ingela.

– Hon var helt fantastisk, när det var midsommar öppnade hon upp sitt hem och vi fick smaka på massa svensk mat vi aldrig smakat på innan, säger Sandra Aurgrunn från Chile.

Nadia Amirpour visar upp en gammal bild på gänget och SFI-läraren Ingela. Ingela sitter i mitten på kortet.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Färre coronafall i Sundbyberg

Nyheter Men kan handla om eftersläpning efter helgerna 149 nya fall av coronasmitta registrerades i Sundbyberg förra veckan. Det är lägsta siffran sedan början av november.fredag 15/1 12:15

Efter mordet i Rissne: Toppolitiker kräver förändringar

Nyheter Johan Forssell (M): "Fick ett väldigt tragiskt slut" Efter mordet i Rissne måste säkerheten i rättspsykiatrin förändras. Det säger Moderaternas rättspolitiske talesperson, Johan Forssell till SVT.fredag 15/1 10:04

Körigt för bärgaren när första halkan kom

Nyheter När halkan slog till i början av veckan blev det intensivt för bärgarna på Craft Carrier, som servar hela norrort. – Från måndag morgon till onsdag kväll har vi haft 250 jobb. Normalt ligger vi på...torsdag 14/1 12:36