SVÅRT ÄMNE. Antalet tjejer som söker vård på ungdomsmottagningar efter sex har ökat. Det krävs noggrann kommunikation när man ska tala om sex, menar sexologen Charlotte Makboul. Foto: Sacharias Källdén/Privat

Sexologen: Viktigt att hitta en motkraft till porr

Stockholmsenkäten som presenterades förra veckan visar att allt fler unga tjejer söker vård efter sex. "Jag har suttit med unga par där tjejen ska visa på en skala hur ont samlag gör. När de förklarar smärtan blir killen helt chockad", säger Charlotte Makboul, sexolog och legitimerad psykoterapeut.

  • Publicerad 12:00, 9 sep 2020

Förra veckan presenterades resultatet från Stockholmsenkäten 2020. Antalet unga som svarar att de har blivit utsatta för sexuella övergrepp har fördubblats sedan 2016.

Enkätsvaren visar också att det finns en stor problematik kring frivilligt sex. Antalet tjejer som söker vård på ungdomsmottagningar efter sex har ökat. Synen bland ungdomar tycks vara att det är okej med allt grövre former av sex.

Skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) menar att vuxna måste problematisera kring pornografi.

– Det är skolan och vi föräldrar, inte porrindustrin, som ska lära våra elever om sex och samlevnad, sa hon under presskonferensen.

LÄS ÄVEN: Allt fler unga stockholmare tvingas till sex

Komplex fråga

Charlotte Makboul är sexolog och legitimerad psykoterapeut. Hon träffar många unga flickor och pojkar i sin yrkesroll.

Enligt henne är frågan komplex. Det finns killar som är helt oförstående i att det gör ont för tjejen när de har sex. De kan vara tillsammans, men inte veta att partnern skadas och mår dåligt i deras sexuella relation.

– Det finns många tjejer som inte säger ifrån när det gör ont. Alla har inte den kraft som krävs. Istället skuldbelägger de sig själva. Tjejer påverkas också av porren, har den som sexualundervisning och tror att det ska vara så.

Men det finns också fall där killar har sex på ett sätt som de vet gör ont på tjejen. Utan samtycke är det en brottslig gärning, till skillnad mot kommunikationsbrist.

Enligt Charlotte Makboul handlar det i många fall om självkänsla och självförtroende. Samtidigt har många tonårskillar inte den känslan, erfarenheten och kunskapen om sex som krävs för att förstå när det inte är skönt för tjejen.

– Jag vill inte skuldbelägga någon här. Just kommunikationen kring sex måste vara otroligt noggrann. Jag har suttit med unga par där tjejen ska visa på en skala hur ont samlag gör. När de förklarar smärtan blir killen helt chockad, för tjejen har aldrig kunnat uttrycka det. Hon kan ha fått skador utan att säga något.

– Jag tycker ABSOLUT inte att det är okej med övergrepp på tjejer. Men frågan behöver problematiseras. I många fall rör det sig om bristande kommunikation mellan killen och tjejen, det är inte alltid så att tjejerna är offer för killarna.

Motkraft till porr

Ett sätt att nå en lösning på problemen är att hitta en motkraft till porr. Förbättrad sexualundervisning i skolan kan absolut vara ett alternativ, enligt Charlotte Makboul.

–  Det svåra är att porr finns tillgängligt för alla åldrar, det är lagligt. Barn och ungdomar kan se det överallt.

Stockholmsenkäten

Stockholmsenkäten genomförs varannat år bland elever i årskurs 9 år år 2 på gymnasiet inom Stockholms stad.

I årets enkät deltog totalt över 9500 elever (Svarsfrekvens på över 70 procent).

Läs mer om resultatet på StockholmDirekt.se.

Visa merVisa mindre