Sexinkräktare dömd till psykvård

Mannen trängde sig in i en minderårigs flickas sovrum och försökte våldta henne. Samma natt erbjöd han sig att ha sex med en kvinna i ett annat radhus. Mannen döms nu till psykvård.

  • Publicerad 08:00, 24 jun 2016

Mannen som är i 30-årsåldern gav sig enligt en dom i Nacka tingsrätt på fyra radhusägare natten till den 20 april och utsatte dem för ofredade alternativt skadegörelse.

I ett fall bultade han på ytterdörren till ett radhus och bad om hjälp med att ringa polisen. Klockan var då halvtvå på natten och när husägaren skulle hämta telefonen trängde sig mannen in och ofredande mannens minderåriga dotter sexuellt. Enligt domen försökte mannen att ha samlag med flickan.

Två andra radhusägare vaknade av en smäll. En kvinna berättade enligt domen att mannen hade krossat ett fönster på hennes radhus med en takpanna och när hon undersökte vad som hänt såg hon mannen stå på hennes balkong.

En annan kvinna uppgav att mannen hade krossat hennes sovrumsfönster med en tre kilo tung sten som hade landat på golvet vid hennes säng där hon låg och sov. Mannen befann sig då utanför radhuset och erbjöd sig att ha sex med henne.

Mannen döms nu för ett fall av grovt hemfridsbrott, ett fall av hemfridsbrott av normalgraden, två fall av skadegörelse och två fall av sexuellt ofredande.

Mannen har i förhör sagt att han druckit alkohol och tagit droger den här natten, och att han hade slutat ta medicin mot en psykossjukdom.

Han har erkänt skadegörelse och sexuellt ofredande men säger att han inte minns allt som hände den här natten.

Mannen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visar att han led av allvarlig psykisk störning när brotten begicks. Nacka tingsrätt dömer honom till rättspsykiatrisk vård.

Han ska betala skadestånd till brottsoffren med mellan 1 500 och 21 500 kronor.

Nacka tingsrätt var inte enig. En nämndeman ville döma mannen till skyddstillsyn.