Den sexbrottsdömde ridläraren i Stockholmsområdet anklagas nu för nya övergrepp på barn. Foto: Mostphotos

Sexbrottsdömd ridlärare fortsätter träna barn

En ridlärare i Stockholmsområdet dömdes i början av 90-talet för att ha utnyttjat elever sexuellt. Men efter fängelsestraffet på två och ett halvt år har mannen fortsatt sin verksamhet. Nu avslöjar Sveriges radio att nya anklagelser riktas mot ridläraren.

  • Publicerad 13:54, 18 maj 2018

Det är i Sveriges radios dokumentärserie Hästgården som uppgifterna om ridläraren kommer fram.

Mannen har i många år drivit en hästgård i Stockholmsområdet. I början på 1990-talet dömdes han för sexuella övergrepp på fem elever. Men efter två och ett halvt år i fängelse kunde ridläraren fortsätta sin verksamhet.

I dokumentären framkommer nya anklagelser från tio tidigare elever som tränats under ridläraren. De flesta var under 15 år när de ska ha utsatts för flera fall grova sexuella övergrepp.

Ridläraren blev avstängd från ridsporten, men bara i två år, och han har efter domen fortsatt varit medlem i flera ridorganisationer, rapporterar Sveriges radio.

Granskning visade brister

När Mitt i i höstas granskade kollen av idrottsledare för barn framkom att endast en tredjedel av Stockholms 66 största idrottsföreningar kräver att alla barn- och ungdomsledare styrker att de inte har dömts för sexualbrott.

Sedan 2013 har föreningar möjlighet att begära ut ett speciellt utdrag ur belastningsregistret som avslöjar om personen tidigare har dömts för sexual- och våldsbrott. Men många klubbar avstår eftersom det anses för tidskrävande eller integritetskränkande.

Öppnade för lagändring

Efter granskningen meddelade Riksidrottsförbundet att de skulle skärpa sina riktlinjer för att motverka sexuella övergrepp mot barn inom idrotten.

Även från politiken höjdes röster och idrottsminister Annika Strandhäll öppnade för ett krav på registerutdrag.

– Det går absolut att diskutera, men samtidigt måste man komma ihåg att det också – rent krasst – kan skapa en falsk trygghet. Det vi måste få till är ett förebyggande arbete på alla nivåer, sa Annika Strandhäll.

Ridläraren nekar till anklagelserna och har tackat nej att medverka i en intervju med Sveriges radio.