Elevboom. Så här såg det ut vid skolstarten för några år sen i Sjöstan. Nu väntar nya stora kullar med sexåringar som behöver skolplats här. Foto: Viktor Gårdsäter

Sexåringar trängs in i Sjöstans skolor

Det blir ett trångt och tufft år på Lugnets skola och Sjöstadsskolan som i höst tvingas ta emot dubbelt så många barn som de planerat för. Nu är taket nått, enligt grundskolechefen.

  • Publicerad 09:04, 4 mar 2015

Det glädjande beskedet för många Sjöstadsföräldrar är att inga skolbarn tvingas lämna området i höst. Planen att splittra Sjöstadsskolan och skicka elever till paviljonger vid Gullmarsplan har slopats.

Men att skolan kan hållas ihop har sitt pris. Eftersom inga nya skollokaler kommer vara klara till terminsstarten kommer det blir ordentligt trångt både på Sjöstadsskolan och Lugnets skola, som båda ökar intaget av sexåringar.

"Tufft år"

Planen var att 60 sexåringar skulle börja på Lugnet i höst. Nu blir det här dubbelt så många. På Sjöstadsskolan som planerade för 50 sexåringar börjar istället 130 nya elever.

– Det här blir ett tufft år. Det blir trångt och det kommer bli gnissel men vi ville absolut inte dela Sjöstadsskolan i två, säger grundskolechefen Adelinde Schmidhuber.

Inför hösten ska väggar sättas upp, lokaler ljudisoleras och arbetsrum göras om till elevytor. Sen väntar mycket utevistelse och minutiös planering för att alla elever ska kunna samsas.

– Det är klart eleverna kommer märka att rörelsefriheten blir mindre. Ta Sjöstadsskolans skolgård, den har aldrig varit stor och ska belastas ännu mer. Därför är det viktigt att göra andra aktiviteter och gå ut i parker och skogen, säger Adelinde Schmidhuber.

Är bristningsgränsen nådd nu?

– Ja, gränsen går här. Nu slår vi i taket. Att fortsätta fylla på de här skolorna går inte. Det handlar om säkerhet och utrymning också. Det måste byggas en skola till. Frågar du mig går det arbetet för sakta, säger Adelinde Schmidhuber.

"Krisartad situation"

Skolborgarrådet Olle Burell (S) medger att lösningen inte är optimal.

– Men det är en krisartad situation eftersom behovet av skollokaler är eftersatt, säger han.

Inför skolstarten hösten 2016 ser läget ljusare ut. Då avvecklas Lugnets förskola vilket ger 100 nya skolplatser och Sjöstadsskolan får runt 370 nya skolplatser i grannhuset som ska byggas till skollokaler. Men utöver det behövs fortfarande en helt ny skola i Sjöstan.

När beslut om att bygga en ny skola kommer tas kan inte Olle Burell (S) ge besked om.

– Det enda jag kan säga är att vi arbetar så fort vi kan, säger han.

Att ha skollokaler på den planerade konstgräsplanen i Ekbacken är fortsatt ett alternativ.