ROLIGT. Isabella Svensson, Emina Durek och Elliot Ssegujja vill aldrig gå upp. Foto: Klara B Orreteg

Sexåringar hoppar i plurret för bättre vattenvana

Många av de som kommer till simundervisningen i klass två har dålig vattenvana. Eller ingen alls. Årets satsning på förberedande simundervisning ska få bukt på det.

  • Publicerad 16:28, 18 aug 2022

– Det är jätteroligt att vara i vattnet, och man lär sig nya saker.

– Nu!

Alla 19 barn på poolkanten börjar sparka i vattnet. De kiknar av skratt när alla blir genomblöta och vattnet väller över simskolelärarna.

Det är fjärde gången som förskoleklassen från Söderholmsskolan i Vårberg är här i Skärholmens simhall på förberedande simundervisning.

– Det är många som inte får med sig vattenvanan från sin fritid, säger klassläraren Bettyel Yakob.

FANTASTISKT. Barnen växer av uppgiften och pratar glatt om hur kul det är, säger deras klasslärare Bettyel Yakob. Foto: Klara B Orreteg

TRYGG. Simskoleansvarig Lori Helgesson övar flytning på rygg med Emina Durek. Foto: Klara B Orreteg

Brist på vattenvana en tidstjuv

Nere i bassängen övar de på att doppa huvudet, ta korrekta simtag och röra sig i vattnet utan att ramla. Men framförallt har de roligt. Leker fram såväl respekt som trygghet för vattnet.

– Simkunnigheten är målet, men har man inte vattenvanan med sig till andra klass måste vi börja med det, och det tar tid från simträningen, säger Lori Helgesson som är simskoleansvarig i Skärholmens simhall.

Elliot Ssegujja slänger sig vant i vattnet så hela kroppen och huvudet hamnar under ytan. När han kommer upp skrattar han högt.

– Det är jätteroligt att vara i vattnet, och man lär sig nya saker.

VIKTIGT. Satsningen på 6 miljoner kan komma att bli mer, hoppas Karin Ernlund (C). Foto: Klara B Orreteg

Miljonsatsning

Det är en enig bild. Såväl barn som simlärare och klasslärare säger att det här verkligen gör nytta. Och initiativet behövs. Under pandemin sjönk simkunnigheten något i Stockholms stad.

I budgeten för 2022 har sex miljoner i särskilda medel avsatts från kommunfullmäktiges budget, fördelat mellan utbildningsnämnden och idrottsnämnden så att alla förskoleklasser i ytterstadsdelarna får åka fem gånger till en simhall för att få förberedande simundervisning.

– Vår förhoppning är att det kan gälla alla stadsdelar framöver, säger idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C).

I en motion till kommunfullmäktige den sista maj skrev Vänsterpartiet att de vill se gratis simskola för alla stadens sexåringar. Ett förslag Karin Ernlund inte tyckte räckte hela vägen, eftersom det inte betyder att barnen faktiskt kommer till simskolan. När det sköts via skolan nås fler.

Emina Durek flyter tyst på rygg, tryggt ledd av Lori Helgesson. Hon tittar upp i taket, sträcker ut sig som en sjöstjärna och viftar med tårna i luften.

– Jättebra, helt perfekt.

Simvärdar vid populära bad

Utöver förberedande simträning för förskoleklasser i ytterstadsdelarna har det under sommaren också funnits strandvärdar på dessa utvalda badstränder: Sätra strandbad, Flatenbadet, Farstastrandbad, Tantolundens strandbad, Maltesholmsbadet.

Dessutom har det vid plaskdammarna funnits liknande feriejobbande ungdomar som tillsammans med handledare hjälpt barnen med vattenvanan.

Källa: Stockholms stad

Visa merVisa mindre