Sexåring påkörd av cyklist utanför skola

Efter olyckan i går: Rektorn kräver att Lidingö stad ser över säkerheten när tennishallen vid Ur och Skur Utsikten byggs om. – Cyklisterna kommer i rasande fart, säger Harriet Guter, rektor och huvudman.

  • Publicerad 10:03, 10 okt 2018

Det var på tisdagseftermiddagen som en sexårig pojke hade hämtats från skolan och promenerade utanför byggnaden med förälder och syskon.

Då kom en cyklist, en man i 60 årsåldern och körde på pojken. Båda fick föras till sjukhus med ambulans.

Harriet Guter, rektor och huvudman för skolan säger till Mitt i olyckan inte kommer som en överraskning.

– Cyklisterna kommer i rasande fart här. Jag och byggarna har bara väntat på att något sådant här skulle hända, säger hon.

Fotgängare och cyklister föses ihop

Det trafikfarliga situationen utanför skolan Ur och Skur Utsiken som ligger precis intill Lidngövallen kommer sig av bygget vid tennishallen.

Bitrafiken är avstängd en del av Kyrkviksstigen men ett staket skärmar av trottoaren och cykelbanan. Effekten blir att cyklister och fotgängare måste samsas på vägen.

Varningsskyltar räcker inte

Harriet Guter

Enligt Harriet Guter kör cyklisterna ofta väldigt fort.

– Varningsskyltar räcker inte, säger hon.

Ny cykelbana ännu närmare

Under onsdagsmorgonen har hon sökt staden och krävt att de sätter upp farthinder så att det inte ska gå att cykla fort förbi skolan.

– Vi är oroliga för barnens säkerhet, säger hon.

När bygget är klart riskerar dock problemen att fortsätta. Staden har nämligen planerat den nya cykelbanan ännu närmare skolan. Harriet Guter kommer att föra dialog med Lidingö stad om åtgärder för att skilja cykelbana och gående åt.

Pojken hemma från sjukhus

Sexåringen som skadades i olyckan i går fick vårdas på sjukhus men mår nu bättre och är hemma igen. Både sexåringen och den man i 60-årsåldern som körde på honom fick enligt polisen sårskador i ansiktet.