Med eller utan russin?

Det doftar saffran inne i värmen på bageriet i Enskede. I ett hörn lunchar en glad trio. Till efterrätt blir det saffransbullspremiär.

– Direkt när jag såg dem så…och en saffransbulle också. Känslan är att jag vill ha dem direkt när de kommer, säger Karolin Persson.

”Kletig, med mycket mandelmassa, seg och lite krispig på toppen”. Så tycker hon och svärmor Elisabet att den perfekta saffransbullen är. Men när det kommer till russin går meningarna isär.

Julen smygs in lite försiktigt.

I blomsteraffären i Högdalen har man egentligen inte börjat med jul. Men några illröda begonier sticker ut i ett hav av gröna växter. Här början man annars med amaryllis och julstjärnor i ”ojuliga” färger så som rosa och aprikos.

– Juljul blir det först efter fars dag, säger Ulrika Jansson.

Då blir det rött, silver, vitt och guld överallt. Vad som går bäst ändras enligt Ulrika en del under den dryga månaden julruschen är igång

– Första advent köper man till sig själv. Man vill göra fint hemma. Närmare jul köper man gåvor, säger hon.

Grön men gles

Ida och Vilma bär fortfarande ”ärr” från möten med vampyrer och i skyltfönstren i Årsta är det pumpaövertag. Men årets gran vid torget är i alla fall på plats. Den får lite blandade betyg.

– Den ser nästan ut som om den håller på att barra nedtill. Men upptill är den fin, säger farmor Elaine Bleckberg.

Hon tycker att man tappar lite av det fina med traditioner när man börjar pynta redan i mitten av november. Men undantag för en ljusslinga eller två kan göras.

– Det är mysigt med ljuset. Men annars tycker jag att man inte behöver börja med jul så tidigt.

Ho ho?

Östberga är i år en av 13 platser som Stockholms stad ska klä i vinterskrud. Men än är det skralt med julpyntet. På Östberga Livs gömmer sig tomten och granen är ännu inne på lagret. Men om bara ett par dagar flyttar de ut i butiken.

Tomten är populär bland barnen i området men han verkar även uppskattas bland äldre. En gång ville en kund faktiskt köpa den skäggige gubben. Men det fick han inte.