Sex timmars arbetsdag har testats i Järfälla

Sex timmars arbetsdag – mot att man gör lika mycket som tidigare. Det var premissen för försöket med kortare arbetsdag på äldreenheten i Järfälla. – Jag förstår inte vad vi gjorde med tiden innan, säger Line Bryntesson som ger tummen upp till kortare arbetsdagar.

  • Publicerad 15:50, 16 maj 2018

Nu har tiden snart gått ut för testet med sex timmars arbetsdag i Järfälla. Det var i oktober som medarbetarna på äldreenheten och enheten för funktionsnedsättning fick erbjudandet att gå ner i tid med bibehållen lön.

Line Bryntesson är handläggare på enheten för funktionsnedsättning och en av dem som sedan dess har jobbat sex timmar om dagen, mot tidigare 7.36.

– Personligen trivs jag väldigt bra. Jag behöver inte stressa till förskola och skola eller ständigt känna att jag inte räcker till.

Innan testperioden drog igång gick funderingarna kring hur den förkortade arbetstiden skulle påverka välmåendet under arbetstid. De anställda skulle ju plötsligt göra lika mycket jobb på kortare tid.

Jag kan ärligt säga att jag inte riktigt förstår vad vi gjorde med tiden innan

Line Bryntesson

Men Line har inte märkt av någon stress. Hon är också den som fört lite statistik och kan inte se att det skulle hinnas med färre ärenden än tidigare.

– Jag kan ärligt säga att jag inte riktigt förstår vad vi gjorde med tiden innan. Det som främst försvunnit är fikapauserna, de behövs ju inte i samma utsträckning när dagen förkortas. Dessutom har de interna mötena som arbetsplatsträffar, enhetsmöten och ärendedragningar förkortats, säger hon.

Projektet avslutas den sista maj och det enda Line vet i nuläget är att hon då kommer få gå tillbaka till full arbetstid igen. Huruvida kommunen väljer att fortsätta med sex timmars arbetsdag kommer ta tid att få veta. Först ska en utredning och analys göras.

Men nu har ni ju effektiviserat arbetet, betyder det att ni kan ta på er mer jobb nu när ni går tillbaka till full arbetsdag?

– Nej, det gör det inte. När man jobbar längre behövs också fler pauser för att orka. Jag hoppas att vi använder tiden bättre och kanske samarbetar mer, säger hon.