Stort beslag. Enligt åklagare Ewa Korpi är beslaget av kokain och metaamfetamin ett av de största i Sveriges historia.

Sex personer åtalas i stor knarkhärva

I höstas gjorde polisen rekordstora beslag av narkotika i Farsta och Bandhagen. Nu åtalas sex personer misstänka för inblandning i knarkhärvan.

  • Publicerad 12:22, 30 jun 2021

Det här är ett av de största beslagen som gjorts av kokain och metamfetamin i Sverige

Det var i höstas efter en tids spaning som polisen slog till mot en misstänkt knarkliga i söderort och beslagtog mängder som räknas till ett av de hittills största i Sverige. Bland beslagen fanns 125 kilo kokain, 15 kilo metamfetamin och runt 33 500 tabletter MDMA (ecstasy).

Beslagen gjordes framför allt i Farsta, Bandhagen och Gullmarsplan. Förutom i bostäder så hittades också narkotika gömt i ett specialbyggt lönnutrymme i en lastbil.

– Det här är ett av de största beslagen som gjorts av kokain och metamfetamin i Sverige, säger åklagare Ewa Korpi.

Fyra män och två kvinnor i åldrarna 23 till 71 år åtalas nu för inblandning. Fyra av dem är misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott, de andra två för ringa narkotikabrott respektive narkotikabrott av normalgraden

Utredningen ifrån november har tagit tid.

– Det är en stor utredning. Mängderna i sig talar för en hög grad av organisation. Telefon- och ärendeanalyser har utförts och mycket tyder på att det är ett organiserat nätverk, säger Ewa Korpi och fortsätter:

– Om narkotikan skulle ha sålts vidare så hade det varit värt flera hundra miljoner kronor. Vi vet inte hur narkotikan har kommit in i Sverige, vi har inte kunnat härleda smuggling. När det är huvudförhandling kommer vi att lägga fram en teori, men vi har inga konkreta bevis, säger hon.

Kontanter upphittade

Utöver narkotikan togs även stora mängder kontanter i beslag.

– Vid gripandet av en av de tilltalade återfanns i hans hyrbil bland annat 350 000 kronor i kontanter, som jag menar kommer från narkotikaförsäljningen, säger Ewa Korpi. 

Nekar till brott

Enligt stämningsansökan så nekar samtliga åtalade för synnerligen grovt narkotikabrott till brott.

Mitt i har sökt deras advokater för en kommentar. Saman Paknejad, som företräder en 35-årig man, vill inte föregå rättegången.

– Det kommer att visa sig i huvudförhandlingen hur min klient ställer sig till åtalet, säger han.

Rättegången pågår

Huvudförhandlingen inleddes den 29 juni och beräknas ta åtta dagar.

För att bedöma om ett narkotikabrott är synnerligen grovt tas hänsyn till om gärningspersonen har hart en central eller annan avgörande roll för organiserad verksamhet med syfte att ha handel med stora mängder narkotika och att ge vinst.

De åtalade

Man, 57 år, Farsta - synnerligen grovt narkotikabrott

Man, 43 år, Enskede - synnerligen grovt narkotikabrott

Man, 36 år, Kungsholmen - synnerligen grovt narkotikabrott

Kvinna, 71 år, Farsta - synnerligen grovt narkotikabrott

Man, 41 år, Bandhagen - normalgraden narkotikabrott

Kvinna, 23 år, Bandhagen - ringa narkotikabrott

Visa merVisa mindre