Kvällen den 21 maj ska en 16-årig kille lockats till en adress i Vårberg. Strax därefter, vid 21-tiden, samlades en grupp på över 10 personer utanför. De sa åt 16-åringen att komma ut och när han så gjorde blev han misshandlad och sedan bortrövad.

Det är vad kammaråklagare Carl Mellberg hävdar i det åtal som i dag lämnades in till Södertörns tingsrätt.

Krävde pengar för att släppa honom

Under natten ska kidnapparna ha tagit honom till flera olika platser. För att släppa honom krävde de 30 000 kronor och för att få honom att göra som de ville hotade de att döda honom och visade bland annat upp en kniv.

Nio timmar efter att kidnappningen ska ha inträffat hittades 16-åringen gåendes svårt skadad vid Vårbergs sjukhem.

DNA och fingeravtryck

Sex personer åtalas i dag, fem för direkt inblandning i människorov och grov misshandel, och en för medhjälp till människorov.

– Jag bedömer att bevisläget är gott. Det finns bland annat DNA och fingeravtryck samt pojkens och de anhörigas uppgifter om vad som har hänt, säger kammaråklagare Carl Mellberg, som är förundersökningsledare, i ett pressmeddelande.

De sex misstänkta är alla i 20-årsåldern och fem av dem är skrivna i Skärholmen och Vårby. En av de misstänkta är skriven i västerort.

Samtliga åtalade förnekar brott.

Tvingades ringa familjen

Under natten mellan den 21 och 22 maj ringde 16-åringen flera samtal till familjemedlemmar och bad dem föra över pengar till honom. Men familjemedlemmarna fattade misstankar och ringde därför till polisen.

Polisen inledde en insats i området. På morgonen, i samband med att 16-åringen hittades.

Enligt förundersökningen ska poliserna då ha påbörjat en jakt som slutade med att fyra individer greps och som nu åtalas tillsammans med två andra.