Sex nya vårdcentraler väntas få ja att etablera sig i Region Stockholm. De ska enligt avtal öppna inom sex månader. Det kommer då att finnas 223 vårdcentraler i regionen, Norrtälje borträknat.

– Det är positivt att vi får fler vårdcentraler. Länet växer, och vi vill ju att vårdcentralerna ska vara navet i den nära vården, säger regionrådet Tobias Nässén (M).

Finns det områden där det skulle behövas fler?

– Jag tycker att primärvärden är relativt väl utbyggd. Men vi välkomnar fler aktörer som uppfyller kraven att etablera sig. Och det är bra geografisk spridning på de sex nya vårdcentralerna som nu tillkommer, säger han.

De nya vårdcentralerna drivs alla av privata företag:

✔️ Masomedicka AB: Siktgatan i Vällingby.

✔️ Kringlans vårdcentrum AB: Rissneleden i Sundbyberg.

✔️ Arkaden vårdcentral: Aniaraplatsen i Sollentuna.

✔️ Doktor.se: Bobergsgatan i Norra Djurgårdsstaden.

✔️ PR Vård barnmottagning AB: Krukmakargatan på Södermalm.

✔️ Medindoor AB: Storholmsgatan 16 i Skärholmen.

Doktor.se har nyligen tagit över en vårdcentral på Södermalm, och öppnar nu på Östermalm. Ett annat nätläkarföretag, Kry, öppnade tidigare i år en vårdcentral i city.

Till en början blev en del patienter som besökte Kry listade där, och avlistade från sina gamla vårdcentraler, utan att vara medvetna om det.

Nu har regionen ställt krav på tydligare information om listning.

Vill att Stockholms taxa ska gälla

En annan komplikation är att nätläkarföretagen ofta har sätet i andra regioner. Det blir dyrare för Region Stockholm eftersom de får betala en utomlänstaxa för den digitala vården.

Men finns de rent fysiskt med vårdcentraler i Stockholm vill regionen avtalsvägen komma bort från det, även om man ännu inte lyckats.

– När de nu etablerar sig i regionen ska vår taxa gälla, säger Tobias Nässén.

Gratis i appen

Det som sätter käppar i hjulet för det är att du som patient har rätt att söka vård varhelst du vill.

Får du vård digitalt hos doktor.se eller Kry, med säten i region Sörmland där 0-taxa gäller, blir det billigt för dig men dyrt för Region Stockholms skattebetalare.

Beslut om att godkänna de nya vårdcentralerna tas i hälso- och sjukvårdsnämndens avtalsutskott den 2 december.