Ana Norbäck, 16, Huda Omar, 16, och Sara Dadasheva, 15 går sista året på Smedshagsskolan. Efter ett år i Berättarministeriets författarskola ges deras texter nu ut i antologin "I våra röster finns krafter". Foto: Mikael Andersson

Sex Hässelbyelever är författare i ny antologi

Rasism, diskriminering och respekt. Sex ungdomar från Hässelby hämtar inspiration från egna erfarenheter ny antologi.

  • Publicerad 16:21, 4 jun 2019

För ett år sedan valdes åtta ungdomar ut till Berättarministeriets författarskola. Sex av de åtta ungdomarna går i samma klass i Smedshagsskolan i Hässelby. När antologin "I våra röster finns krafter" gavs ut förra veckan blev de publicerade författare.

– Det känns overkligt, så sjukt att det blev en bok, säger Huda Omar, 16.

Huda Omar och hennes fem klasskompisar har knappt hunnit smälta att de nu är författare. Dagen innan vi ses var de på releasefest och signerade böcker.

– Vi var som kändisar, säger Ana Norbäck, 16.

Samma klass

Att hela sex elever – inte bara från samma skola, utan också från samma klass – valdes ut till författarskolan tror de själva dels beror på att de har en bra svensklärare, men också på att deras klass är väldigt målmedveten.

– Vi är väldigt engagerade i frågor som rör diskriminering och rasism, säger Ana Norbäck.

Egna erfarenheter

Antologin samlar texter av ungdomar om dagens Sverige, och det samhälle som väntar i framtiden. Klasskompisarna hade inte svårt att hitta saker att skriva om. Nour Haidar, 15, säger att hon möter mycket rasism i vardagen och gjorde intervjuer med vuxna och ungdomar på ämnet.

Sara Dadasheva, 15, skrev om sina egna erfarenheter av diskriminering inom fotboll.

– Även om det kanske ser ut som att jag har kul ute på planen ville jag visa hur det ligger till egentligen, det som folk inte ser. Etniska svenskar vet inte hur det är, säger hon.

Skrivandet har gett dem en chans att ge sin syn på det samhälle de lever i, menar Ana Norbäck.

– Ingen av oss är etniskt svensk och ingen har haft det lätt. Vi tycker även att förorten ofta framställs på ett negativt sätt, en plats med mycket kriminalitet, säger hon.

– Vi vill också bryta mot de fördomarna, säger Huda Omar.

"Öppnar dörrar"

Snart är det dags för sommarlov för de nyblivna författarna. Om det är skrivande de vill jobba med i framtiden är de inte helt säkra på, men de är överens om att de haft kul och lärt sig mycket under det senaste året.

– Det känns som att skrivandet öppnar dörrar. Det var roligare än jag trodde, det är en helt annan värld, säger Sara Dadasheva.

Författarskola för unga

Berättarministeriet är en stiftelse som bland annat jobbar för att barn och unga ska utveckla sin förmåga att uttrycka sig i skrift.

Stifltelsen håller varje år en författarskola där ett antal ungdomar från årskurs nio och gymnasiet får utveckla sitt skrivande. De färdiga texterna publiceras sen i en bok.

Årets bok "I våra röster finns krafter" ges ut av Bonnier och går att köpa på nätet.

Visa merVisa mindre