Sex digitala vanor vi tar med oss från coronakrisen

Coronakrisen har tvingat många stockholmare till ett digitalt språng. Men vilka av de nya vanorna tar vi med oss? Vi frågade Katarina Graffman, trendspanare tillika doktorn i antropologi.

  • Publicerad 11:57, 16 maj 2020

1 Handla mat och medicin på nätet 👍

Under de senaste veckorna har helt nya grupper har upptäckt att man kan handla mat och apoteksvaror på nätet.

– De som har haft bra erfarenheter av näthandeln kommer nog fortsätta med det, säger Katarina Graffman.

Det har också dykt upp nya spännande former av digital shopping.

– Från Kina kommer Live-shopping där man följer med en kändis i en butik typ via zoom. Det har visat sig vara väldigt framgångsrikt, säger hon.

2 Zoom-middagar 👍

Många äldre har fått lära sig att använda Facetime och Zoom för att med videosamtal hålla kontakt med släktingar utan att riskera smitta. Vissa har ätit middag tillsammans med telefonerna uppställda på bordet.

– De äldre är helt upphetsade över att ha upptäckt Facetime. Det är absolut något de tar med sig, säger Katarina Graffman.

3 Yoga på distans 👍

Flera yogastudior har livesänt sina pass för att man ska kunna delta hemifrån.

– Yoga är som gjort för att utövas hemma, säger Katarina Graffman.

4 Livestreamade bostadsvisningar 👍

Hemnet var snabba med att ta fram en ny tjänst som låter mäklare att live-streama visningar på Hemnet. På så vis kan en köpstark grupp spekulanter, de över 70 år, följa visningen utan att riskera att smittas.

– Det tror jag kommer levare vidare. Det är också smart för de som inte bor i närheten. Det kan också bli som ett första steg att kolla en livesänd visning. Är man sedan intresserad så kanske man går på en vanlig visning, säger Katarina Graffman.

5 Jobba hemifrån 👍

Många arbetsplatser fick snabbt skaffa Teams eller Zoom och lära sig videomötesvett och etikett.

– De teknikrädda som varit extrema motståndare har plötsligt tvingats över den här tröskeln och är nu lyriska över att det funkar, säger Katarina Graffman.

Men det finns stor förbättringspotential.

– Det är ofta dåligt ljud och jag tror fan aldrig jag haft så många möten som jag har nu. Det blir mycket möten om sådant som man annars stämmer av vid kaffemaskinen, säger hon.

6 Distansutbildning 👍

Många av länets skolor stängde och fick snabbt komma i gång med distansutbildning för eleverna, med blandat resultat.

– Många lärare har varit lite neggiga till kurser på nätet, men nu har de kommit över rädslan och sett att det kan funka riktigt bra. Hela grejen är superintressant! Högskolor kommer jobba mycket mer via nätet, vilket också ger möjligthet att nå fler geografiskt både inom Sverige utan också internationellt, säger Katarina Graffman.


Men vi har också tvingats till en del digitala beteenden som vi kanske är glada att slippa när det här är över.

1 Begravning över nätet 👎

Flera har inte kunnat vara med när närstående begravts, utan fått nöja sig med att vara med via livesändningar i sociala medier eller videosamtal.

– Det är hemskt. Nej tack, säger Katarina Graffman.

2 Digital mösspåtagning 👎

På flera håll i länet fick den traditionella mösspåtagningen göras digitalt. Inte riktigt samma känsla kanske.

– Det är ju bara en nödlösning, inget annat, säger Katarina Graffman.

3 Onelineböner under Ramadan 👎

Stockholms moskéer ställde in ramadan-firandet för att inte bidra till smittspridning och erbjöd troende att istället följa böner och föreläsningar via deras hemsidor. Nödvändigt, men tråkigt.

– Bra att människor får tillgång till det, men man förlorar det rituella och sociala som är det viktiga, säger Katarina Graffman.

4 Fira valborg på nätet 👎

Istället för att samlas runt majbrasan fick vi samlas vid våra datorer och se elden därifrån. Ingen höjdare precis.

– Jag säger nej. Det kommer inte fortsätta. Det är snarare som någon sorts dåligt plåster på ett stort sår, säger Katarina Graffman.

5 Gå på operapremiär hemma 👎

Operan och Dramaten var snabba med att starta playkanaler när det stod klart att vårens föreställningar inte skulle kunna hållas med publik.

– Rent krasst tror inte jag inte att det kommer fortsätta. Skärmen kan aldrig slå känslan av att sitta på plats och se det med egna ögon, säger Katarina Graffman.