DAGSBÖTER. Jonas Serneholt döms i ett strafföreläggande till 16 000 i böter. Awad Hersi polisanmälde Serneholt för hets mot folkgrupp. Foto: Järfälla kommun/Kerstin Gustafsson

Serneholt döms för hets mot folkgrupp

– Hans uttalande visar på en missaktning, som upprört många somalier. Nu känns det som om vi fått upprättelse. Awad Hersi (Fi), tidigare stadsdelsnämndordförande i Spånga-Tensta, polisanmälde Järfällapolitikern Jonas Serneholt för hets mot folkgrupp. Nu döms Serneholt till dagsböter, till en summa motsvarande 16 000 kronor.

  • Publicerad 13:28, 6 okt 2017

" Jag hade velat se fängelse men är glad att han får ta ansvar för det han har gjort."

Jonas Serneholt, före detta politisk sekreterare för Miljöpartiet i Järfälla och ledamot i fullmäktige, skrev tidigare i år ett grovt rasistiskt inlägg på Facebook om somalier.

– Det han skrev var vidrigt, säger Awad Hersi. Sådana uttalanden skapar konflikter i samhället och försvårar det mellanmänskliga umgänget. Det är bra att han döms, det är ett klart bevis att det var över gränsen.

Serneholts tidigare partikollega Awad Hersi, numera Feministiskt initiativ, polisanmälde honom dagarna efter att inlägget blev känt i media.

– Att jag anmälde var också ett sätt att testa lagen. Den betyder ingenting om den inte tillämpas. Jag hade velat se fängelse men är glad att han får ta ansvar för det han har gjort.

Jonas Serneholt döms i ett strafföreläggande till 80 dagsböter, en summa motsvarande 16 000 kronor. Efter hans uttalande blivit känt sparkades han från samtliga politiska uppdrag och fick lämna sin anställning som Miljöpariets politiska sekreterare i Järfälla.