En kvinna våldtogs i närheten av Södertörns högskola i lördags morse. Foto: Mostphotos

Serievåldtäktsman kan ligga bakom våldtäkt i Flemingsberg

En misstänkt serievåldtäktsman kan ligga bakom våldtäkten vid Södertörns högskola i lördags. Det finns vissa likheter med en överfallsvåldtäkt i Alby i januari och ett våldtäktsförsök i Farsta i höstas.

  • Publicerad 12:08, 17 feb 2020

Vid 05-tiden i lördags morse hittades en kvinna utomhus vid Alfred Nobels allé i närheten av Södertörns högskola. Kvinnan berättade att hon blivit våldtagen och fördes till sjukhus.

Flera överfallsvåldtäkter har inträffat i södra Stockholm den senaste tiden. I mitten av januari utsattes en kvinna för en överfallsvåldtäkt i ett skogsparti mellan Alby och Flottsbro. Och i slutet av november utsattes en mamma som var på väg för att hämta sitt barn på förskolan, för ett våldtäktsförsök i Farsta.

Det kan handla om samma gärningsman i alla tre fallen.

Kan vara serievåldtäktsman

– Vi utreder flera överfallsvåldtäkter i södra Stockholm de senaste månaderna. Vi har gått igenom ärendena och kan se vissa likheter, men också vissa skillnader. Sammantaget kan vi inte utesluta att det handlar om samma gärningsman när det gäller Flemingsberg, Alby och Farsta, men vi kan inte fastslå det, säger Anna Westberg, polisens presstalesperson och fortsätter:

– Vi ser mycket allvarligt på det och prioriterar de här utredningarna. En särskild resurs arbetar med samordning.

Han har kommit bakifrån och eftersom kvinnorna haft lurar har han kunnat komma ganska nära innan de upptäckt honom

Anna Westberg, polisens presstalesperson

Likheterna mellan överfallsvåldtäkterna handlar bland annat om att gärningsmannen använt mycket våld och om överraskningsmomentet.

– Han har kommit bakifrån och eftersom kvinnorna haft lurar har han kunnat komma ganska nära innan de upptäckt honom, säger Anna Westberg.

Skett dagtid

Vid två av fallen, Alby och Farsta, har överfallen skett dagtid, vilket inneburit att gärningsmannen tagit stora risker.

Tidningen Expressen gick på måndagen ut med en fantombild. Den bilden togs dock fram efter våldtäkten i Alby, och inte efter våldtäkten i Flemingsberg. Den har använts som arbetsmaterial av polisen, men är ingen bild man har gått ut med officiellt.

– Vi har inget särskilt bra signalement. Vid något fall har det varit så mycket våld att kvinnan tappat medvetandet och då är det inte lätt att få ett bra signalement, säger Anna Westberg.