Serieblottare döms till två månaders fängelse

En 19-årig man döms till två månaders fängelse för att ha onanerat framför kvinnor från Danderyd och Vallentuna. Brotten ägde rum i Täby, men han är även skyldig för flera sexuella ofredanden i Ångermanland.

  • Publicerad 11:40, 16 nov 2017

En 19-årig man har dömts till två månaders fängelse efter att han på flera olika platser i Sverige onanerat offentligt framför kvinnor. Brotten har skett på bussar, tåg och i parker. Vid fyra tillfällen kunde brott inte styrkas, skriver Ångermanlands tingsrätt i sin dom, men vid nio fall döms han för sexuellt ofredande. Ett av brotten begick mannen i Täby vid Rönningesjön.

Onanerade öppet vid Rönningesjön

Den 31 december 2016, mitt på dagen, promenerade två kvinnor från Vallentuna runt Rönningesjön när de såg en man bakom ett träd några meter bort. När de kom närmre blev det tydligt att 19-åringen stod och onanerade, med sitt kön blottat och byxorna nere vid knäna.

De gick därifrån och kontaktade polisen som konfronterade mannen en halvtimme efter händelsen. De två kvinnorna tyckte att det var obehagligt och under utredningen uttryckte de en oro för om det kunde hända mitt på dagen, vad kan då hända när det är mörkt ute.

Följde efter en kvinna på kvällen

Deras farhågor besannades då mannen senare på kvällen gjorde sig skyldig till ännu ett sexuellt ofredande. Klockan var runt klockan 21 när en ung tjej från Danderyd upptäckte hur 19-åringen tittade konstigt på henne när de gick av en buss i Täby. De gick skilda vägar men efter några minuter dök mannen upp igen. Han gick förbi henne och gömde sig bakom ett träd och när hon kom fram såg hon att han stod och onanerade. När hon gick därifrån drog han upp byxorna och började följa efter henne och hon blev då tvungen att springa därifrån. Vid en senare konfrontation i rättssalen kunde hon bekräfta att det var 19-åringen som ofredat henne.

Döms hårdare än vanligt

Då 19-åringen följt efter henne, vid en tidpunkt då det var mörkt ute, menade tingsrätten att det var extra skrämmande och därför dömdes mannen till ett högre straffvärde än vad som normalt döms ut. Mannen har även gjort sig skyldig till samma offentliga onanerande framför kvinnor i Järvsö, Kramfors, Ljusdal och Vallsta på tåg och utanför butiker.

Han döms till två månaders fängelse och utvisning ur landet i fem år. Han ska också betala skadestånd till offren om 5000 respektive 7000 kronor.