Seriebedragare slog till i Nacka – två gånger. Foto: Mostphotos

Seriebedragare lurade två äldre i Nacka

Seriebedragare slog till i Nacka – två gånger. De äldre kvinnorna blev lurade på sammanlagt drygt 70 000 kronor. Två män har nu dömts till fängelse.

  • Publicerad 11:24, 27 apr 2017

Över 20 målsägande förekom vid rättegången i Hudiksvalls tingsrätt.

Två män, 24  och 32, stod åtalade för att ha utfört en serie rån och bedrägerier mot äldre personer på olika håll i landet. Männen har förmått dem att lämna ut pinkod och bankkort.

Bland de drabbade är två kvinnor i Nacka.

De båda Nackakvinnorna blev lurade på sammanlagt drygt 70 000 kronor.

Ena kvinnan, som är i 70-årsåldern, hade blivit uppringd av en av seriebedragarna som uppgav sig vara kvinnans systerson. Mannen sa att han var i behov av pengar. Kvinnan lämnade koden till bankkorten, några minuter senare kom en man och hämtade bankkortet. Kvinnan förstod att hon hade blivit lurad och spärrade kortet och ringde polisen.

Hann ta ut pengar

Seriebedragaren hann att ta ut 53 000 kronor. Vid uttag i en bankomat blev han filmad av övervakningskameran. 24-åringen sa vid rättegången att det kan vara han som ses på bildmaterialet men att han inte är helt säker på det.

Tingsrätten anser att han är delaktig i brottet och han har dömts för att tillsammans med en annan okänd person ha utfört bedrägeriet.

I det andra fallet hade 24-åringen åtalats för att  ha lurat en annan kvinna i Nacka som var i 80-årsåldern. Även här uppgav sig mannen vara en systerson till kvinnan och sa att han vill låna pengar. Efter att en man kommit och hämtat bankkortet förstod den äldre kvinnan att hon hade blivit lurad och kontaktade banken som spärrade kortet. Gärningsmannen hann att ta ut 19 200 kronor.

Båda får fängelse

24-åringen har dömts till tre års fängelse, 32-åringen till fängelse i ett år och nio månader. De ska även betala skadestånd till flera målsäganden, bland dem till den 70-åriga kvinnan i Nacka.

Båda männen ska stanna i häktet till dess domen vinner laga kraft.